Oatly i blåsväder – ny delägare skövlar regnskog

Det skånska livsmedelsföretaget Oatly har fått stor kritik efter att det kontroversiella riskkapitalbolaget Blackstone köpt in sig som delägare i företaget. Foto: Oatly AB.

Svenska Oatly AB kritiseras hårt efter att ha tagit in ett kontroversiellt investingsingbolag som delägare. Det är amerikanska Blackstone, som bland annat anklagas för att skövla regnskog i Amazonas, som går in med nästan två miljarder kronor.
– Vi valde att samarbeta med Blackstone på grund av deras enorma resurser, säger vd:n Carl Kväll Jönsson.

Det malmöbaserade havredrycksföretaget Oatly AB lanserades i början av 2000-talet och har sedan start utmärkt sig för att vara ett företag som strävar efter hållbarhet och transparens. Nu ingår det växande företaget ett samarbete med ett tveksamt riskkapitalbolag som strider mot Oatlys värderingar om hållbarhet och klimatambitioner.

Amerikanska Blackstone går in med 1,8 miljarder kronor och äger därmed 10 procent av Oatly. Men Blackstone äger också företag som bygger motorväg genom Amazonas, och har därför anklagats för att skövla regnskog. Motorvägen ska leda till en ny hamn där brasiliansk soja exporteras till framförallt Kina, där det blir till foder för djurbranschen. En industri som Oatly tidigare markerat emot och tagit avstånd ifrån. Blackstone är också en stor investerare i den brasilianska sojaindustrin.

Oatlys vd Carl Käll Jönsson menar dock att samarbetet med Blackstone gör att Oatly kan fortsätta sträva mot ett hållbare samhälle. 
– Det har möjliggjort att vi kan växa i snabbare takt och göra våra produkter tillgängliga på en större marknad. Samhället i stort måste ställa om och vi ser det som ett stort steg framåt att Blackstone väljer att investera i oss.

Oatlys vd Carl Käll Jönsson och kommunikationschef Erik Hasselholm. Foto: Ebba Öberg.

Blackstones  vd Stephen Schwarzman beskrivs också som en nära vän till USAs president Donald Trump, och FN har tidigare kritiserat Blackstone för att bryta mot mänskliga rättigheter. 

– Vi kan inte ta ställning till personliga relationer i detta sammanhang, vi tar emot pengar för att växa. Vi ser samarbetet som positivt oavsett vilka andra företag Blackstone väljer att investera i, säger Oatlys kommunikationschef Erik Hasselholm.

Det är inte första gången Oatly får kritik för sina investerare. I fjol hamnade företaget i blåsväder när det kinesiska statsägda företaget China Resources köpte in sig med 30 procent. Oatly och deras möjlighet till att vara klimatsmarta ifrågasattes, när en stor del av deras vinst går till den kinesiska staten. Oatly AB är för tillfället värderat till över 17 miljarder kronor.

Ebba Öberg
j19obeb@svf.fhsk.se

Edvard Erlandsson
j20ered@svf.fhsk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up