Idag inleddes den uppmärksammade rättegången mot företagsledaren Karl Hedin som står anklagad för grovt jaktbrott. Men varför är frågan om vargen så polariserad?
Diskussionen kring vargen har funnits genom alla tider, men varför dyker frågan upp så ofta? Reaktionerna från allmänheten när frågan tas upp i olika sammanhang kännetecknas av starka åsikter. Kommentarsfälten och inkorgarna fullständigt bombas av olika åsikter och även vrede. – Det finns riksdagsbeslut att vargen ska få finnas även i södra Sverige, säger Linda Andersson som är vilthandläggare i Jönköpings län.
Rättegången mot Karl Hedin inleddes tidigare idag, har ni koll på om jaktbrott förekommer här i Jönköpings län?
- Nej, vi har ingen uppfattning om det. Vi vet att i oktober 2019 inträffade ett fall av illegal jakt på lodjur, och det är det vi vet.
Varför väcker vargfrågan så starka känslor?
- Vargen är ett stort rovdjur som många känner rädsla för. Det är ett djur som man inte lärt sig leva med och man har växt upp med sagor som framhäver att vargen är en ondskefull varelse. Vargen har genom tiderna ansetts vara en art som skapar sport, den ska förföljas och den ska jagas tills dess att det inte finns några kvar. I dagens läge orsakar de skador på tamdjur och det i sig väcker stora frågor hos tamdjursägare.
Hur pass laddat är ämnet?
- Det är svårt att säga, vi pratar återkommande med personer som antingen har drabbats av angrepp från rovdjur, vi har möten med intresseorganisationer där man vill veta mer och kanske uttrycker oro för att vargens förekomst ökar.
Man har hört om att ett vargpar har bildat revir i länet, finns det tecken på fler vargar?
- Vi vet att det finns en stationär varg i länet, men man vet inte riktigt hur stort dess revir är eller om det är länsöverskridande. troligtvis finns det fler vargar, de kommer och går rätt ofta nuförtiden.
Varför skapade vargarna revir just här?
- Ja det är en svår fråga, vi har inte frågat dem. De tar sig ur sitt uppväxtrevir, och stöter på andra vargar ibland och kanske bildar par, exakt var det sker styr de själva över så det går inte att veta. De kan fatta tycke för ett område för att det finns gott om vilt eller andra kvalitéer. Men framför allt handlar det om tillgång på föda.
Varför tillåter ni att vargarna stannar här?
- Vargarna ska få vistas i Sverige. Det finns beslut på riksdagsnivå att varg ska få sprida ut sig i sitt naturliga utbredningsområde. Även södra Sverige är dess naturliga utbredningsområde, och där ingår Jönköpings län och därför finns det inget beslut om att man ska ta bort vargar. Det finns ingen anledning att jaga varg i länet just nu.
Hur pass vanligt är det att folk påstår sig ha sett varg?
- Det händer då och då, det händer att folk ringer och mailar om att de tror sig ha sett en varg och nu under vintern kan folk ringa in för att de har sett spår, men oftast är det något annat djur.
Vad säger ni till djurägarna som drabbas?
- Vi informerar om vilka möjligheter det finns för att få ersättning för de skador som de fått och bidrag för att förebygga eventuella rovdjursangrepp. När någon råkat ut för en attack gör vi först och främst en besiktning så vi kan konstatera vad som har hänt. Är det ett rovdjur, och vilken typ av rovdjur? Vi flår djuren och tittar på insidan av huden för att kunna konstatera vilken typ av skador de fått och hur de har dödats.
Hur påverkas vargen av en så pass kall vinter som vi haft i år?
- Inte alls, skulle jag tro. De är ju skapta för att klara vinterklimat och har tjock päls som skyddar dem, och de bor ju i skogen och jagar vilt.
Hur kommer man övervaka vargarna framöver?
- Vi inventerar fram till och med mars i hela landet, varje år. Man kan samla in olika spår, som spillning för att hålla koll på var de rör sig och det kan man göra hela året. Då kan man få en viss uppfattning om de har bosatt sig, eller om de fortfarande rör sig runt om i landet.
Reporter: Mattias Altgärde