Arla om den bristande djurhållningen på gårdarna: ”Helt oacceptabelt”

Foto: Genrebild/Pixabay

Efter SVT:s stora avslöjande om förhållandena på flera av Arlas mjölkgårdar har stor kritik riktats mot företaget och de bönder som inte efterföljt djurskyddslagen. Nu svarar Arla på kritiken. 
– Så som det såg ut på dessa gårdar är helt oacceptabelt, säger Alicia Forsström, VD för Arla Sverige.

Den 29 januari tidigare i år kunde SVT:s program Uppdrag granskning avslöja att en svensk mjölkgård i Hälsingland, som levererar mjölk till Arla, har allvarliga brister i djurhållningen. Bilder och inspelningar inifrån ladugården vittnar till exempel om kraftig undernäring, kor som vadar i avföring, och som självdött. 

– Vi har ett stort ansvar som vi inte har levt upp till. Vi har vidtagit flera åtgärder sedan det första avsnittet sändes. Gården är såld och mjölkproduktionen är avslutad, säger Alicia Forsström, VD för Arla Sverige.

38 gårdar till

Förelägganden delas ut av Länsstyrelsen när de under kontroller finner brister som bryter mot djurskyddslagen. För tre dagar sedan släpptes ytterligare ett avsnitt, där Uppdrag granskning begärt ut samtliga förelägganden från Länsstyrelsen under förra året gällande gårdar som arbetar med kött- och mjölkproduktion. Det var 210 gårdar som enligt dem bröt mot djurskyddslagen under förra året. 38 av dem levererade mjölk till Arla.

– Så som det såg ut på dessa gårdar är helt oacceptabelt. Tio av de gårdarna har fått sluta som mjölkproducenter, två är utlagda till försäljning, säger Alicia Forsström.

Hon förklarar att det ska göras tätare kontroller på resterande gårdar som fått anmärkningar för att se till att problemen åtgärdas permanent. 

– Vi vill däremot poängtera att majoriteten av våra gårdar sköts väldigt bra. Men vi ser allvarligt på det här, en gård som missköter sin djurhållning är ett misslyckande, säger Alicia Forsström.

Alicia Forsström, VD för Arla Sverige och Tilda Wredberg, presschef för Arla Sverige höll under onsdagen en presskonferens för att möta den kritik som uppstått efter Uppdrag gransknings avslöjande. 
Foto: Håkan Montelius

Mejerijätten Arla
De 2630 svenska bönderna som levererar mjölk till Arla är en del av bolaget och tar del av den vinst som företaget tjänar. De krav som Arla ställer på bönderna för att de ska få leverera mjölk går att finna i Arlas kvalitetsprogram. Där står det bland annat att: ”Vi arbetar för att tillgodose djurens grundläggande fysiologiska och beteendemässiga behov, så att deras hälsa och välbefinnande främjas. Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö.” I granskningen som gjorts av gårdarna framgår det  att detta inte har efterföljts. 

Hur är det möjligt att det här har fått ske? 
– Vi har fått inse att det kontrollsystem som vi har haft inte har varit tillräcklig, säger Alicia Forsström. 

Nollvision mot dålig djurhållning
För att säkerställa att liknande händelser inte sker på Arlagårdarna har en nollvision införts, som ska säkerställa att alla djur tas väl om hand. Bland annat kommer det att genomföras egenkontroller på korna fyra gånger per år, kvalitetsprogrammet förbättras och oanmälda besök på gårdarna kommer att genomföras. 

– Om en gård får allvarliga anmärkningar ska gården framöver behöva ta i en intern expert, veterinär eller liknande, säger Alicia Forsström. 

Dessutom gör de en stor satsning som kallas för ”Det nya kolivet”. 
– Vi tar djurhållningen steget längre än vad svensk lagstiftning kräver, säger Tilda Wredberg, presschef för Arla Sverige.

Varför ska konsumenterna tro på att det blir en omställning nu? 
– Det är så pass stora förändringar som vi gör nu. Det blir svårt att uppnå men vi gör allt i vår makt för att det ska vara en nollvision, att inga kor får fara illa. Det är det vi trycker på, det är så stora omställningar som kommer att göra att vi blir tagna på allvar, äger Alicia Forsström.

 Har ni någon tidsplan för den här omställningen?
– Vi har arbetat med det här i över ett år och planerat för ett bättre kontrollprogram som ska säkerställa kornas välmående. Men en omställning sker inte på en dag, det är en långsiktig process som vi arbetar på, säger Tilda Wredberg, presschef för Arla.

Cecilia Westerlund
j19wece@svf.fhsk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up