Efter slöjrevolutionen: "Vill bli en förebild för andra som liknar mig"

På lördag är det ett år sedan protesterna mot slöjtvånget i Iran bröt ut. Det blev en protestvåg över stora delar av världen, även i Sverige.  Slöjan blev en symbol för kampen för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Samtidigt har många i Sverige fått försvara varför de fortfarande bär slöja.  

-Jag önskar att folk kunde se bortom min slöja och försöka förstå mig som individ, säger tandläkarstudenten Hibaq Adbulahhi. 

 Den 16 september är det exakt ett år sedan 22 åriga Mahsa Jina Aminis greps av moralpolisen för att hon inte täckte sitt hår och hennes död blev startskottet på protesterna mot slöjtvånget i Iran. Samtidigt ökade fördomarna mot kvinnor som hade på sig slöja i Sverige. Den vanligaste är ”muslimska kvinnor är förtryckta.” Detta är en fördom som upprepas gång efter gång och för Hibaq Abdulahi har slöjan inte bara varit en bit av tyg. Det är en symbol för hennes religiösa tro och personliga identitet. Idag är Hibaq 24 år och pluggar till tandläkare i Malmö, hon tog på sig slöjan när hon var 13 år.

-Det har alltid varit en självklarhet för mig att jag ska ha på mig slöjan. Jag minns när jag var liten och fick följa med min mamma till moskén och hon tog på mig slöjan. Jag kommer ihåg att jag hade en känsla av att nu liknar jag min mamma, det var ett sätt att komma henne närmare samtidigt som jag kom min tro närmare. 

Hibaq berättar att henens hijab ger henne en känsla av inre frid och trygghet och att hon  är i harmoni med sin tro. 

-Men den här harmonin kommer ibland till priset av fördomar och okunskap från vissa delar av samhället, säger Hibaq. 

Vilka motgångar har du stött på?

-När människor läser på nyheterna och ser att det finns kvinnor som tvingas bära slöjan, och kämpar för sin frihet att kunna bestämma och sen ser på mig. Det bli error i deras hjärna för att de tro att alla muslimer lever under förtryck. 

Några veckor efter demonstrationerna bröt ut, kom en manlig kollega fram till Hibaq och sa hon skulle ta av sig “skiten” något hon fått höra vid flera tillfällen. 

-Väldigt många av mina vänner har inte på sig slöjan idag, eftersom trakasserier och hoten har blivit för mycket. Det finns så många skräckhistorier och det blir fler och fler för varje dag som går, säger Hibaq. 

Något Hibaq länge har funderat över är om det är värt att ha på sig sin hijab. 

-Jag är en svart muslimsk tjej. Jag möter på rasism på grund av min hudfärg, jag utsätts dessutom för sexism på grund av mitt kön. Saker jag inte kan ändra på, men att bära på slöjan är ett aktivt val jag har gjort. Det räcker inte längre att man bli integrerad, nu måste man assimilera sig, alltså ta av sig sin hijab.

Trotts alla fördomar och diskriminering så väljer Hibaq att ha på sig sin slöja, för att få henne är det mer än bara ett tyg. 

-Jag valde min slöja för att jag vill bli en förebild till alla andra yngre tjejer. Jag vill att när en liten tjej kommer in till tandläkaren och ser mig, att hon ska kunna känna igen sig och veta att det finns folk som ser ut som henne. När jag var liten såg jag aldrig en tjej med slöja jobba på ett coolt ställe,  nu finns vi överallt och jag vill att det ska bli normalt att se en tjej med slöja jobba utan att folk bli chockade.

Författare

Halimo Yassin Ali

Journaliststuderande 

Dela gärna

Senaste artiklar