Maten var inte som hemma, enligt Torgny Bendelin. Foto: Pixabay


Mellan 1997-2008 togs inga medaljer för svensk del i junior-VM. Det var till och med så illa att Juniorkronorna under turneringen 2003 och 2004 tvingades kvala för att hålla sig kvar i A-gruppen.

LÄS MER:
Idrottsvetaren: ”Vi har mer att välja på”
Expressens krönikör: ”Hur fan kan han säga att allt är perfekt?”
Han coachade ”Foppa” och grabbarna: ”Peter hade några otroliga saker för sig”

(JOURNALISTLINJEN)
Resultaten ville sig inte för Sverige i JVM-sammanhang under den här perioden. Under samma period på seniorsidan knep Tre Kronor åt sig åtta medaljer, fördelat på två guld, tre silver och tre brons. 

— Alla som hade delaktighet i juniorlandslagen bjöds därefter in till en temadag för att ta tag i problemet. Journalister, scouter, agenter och sportchefer från både klubbar och förbund bjöds också in till det här. Alla förbundskaptener tog fram ett handlingsprogram som vi sedan spred ut till klubbar och samtidigt arbetade vi hårt med det i juniorlandslagen. Det handlade mest om attityd kring träning, beteende och att vinna viktiga matcher, säger Torgny Bendelin, Juniorkronornas förbundskapten 2005-2007.

”SMAKADE INTE LIKADANT”

— Jag minns en träningsturnering vi hade i Ryssland under första året för mig i Juniorkronorna. För att fatta det kort ser maten inte likadan ut och smakar inte likadant som hemma i Sverige. Vissa satt bara och petade i maten för att det inte smakade som hemma i Sverige. Det gnälldes även på hotellrumsstandarden och så vidare, förklarar Torgny Bendelin och fortsätter:

— De spelare som jag jobbar med idag i U18-landslaget är mycket mer professionella. Det är en jädra skillnad att jobba med dem än just det första året som landslagscoach för Juniorkronorna. Jag hävdar att U18-laget jag har nu 2017 skulle slå JVM-lagen från 2003/2004 och 2004/2005.

Attityden går absolut att ifrågasätta, men Torgny Bendelin uppnådde ändå positiva resultat. Även om det inte blev någon medalj för Juniorkronorna under tiden Torgny var förbundskapten, så klättrade Juniorkronorna en placering för varje år.

Den främsta placeringen under Torgny’s tid var juniorvärldsmästerskapet år 2007 som spelades på hemmaplan i Leksand och Mora. Sverige gick vidare till kvartsfinal där laget ställdes mot Tjeckien, som besegrades med klara 5-1. I semifinalen blev Ryssland för svåra och 4-2 blev slutresultatet. Motståndare i bronsmatchen blev USA, som förlorade sin semifinal mot Kanada med 3-2 efter straffar.

Bronsmatchen blev en jämn historia, som efter 60 minuters spel blev vinst för USA med 2-1.

SVÅRT ATT VINNA

—Att vinna JVM-guld är extremt svårt ska man ha klart för sig. Idag ser man annorlunda på juniorhockeyn mot vad man gjorde på den här tiden. Tidigare var det så att juniorspelarna som fick chansen i A-laget på allsvensk- och SHL-nivå fick inte så mycket speltid och kunde inte heller gå mellan A-lag och juniorlag.

Hur då menar du?
— Ja, alltså, var du med i A-laget skulle du träna och spela där. Du fick helt enkelt inte träna med ditt juniorlag. Idag kan du spela både med ditt juniorlag, men även lira i HockeyAllsvenskan eller SHL, förklarar Torgny Bendelin.

För att skapa förändring i Juniorkronorna, började Torgny att se över laguttagningarna på ett annat sätt.

— Vi var tydliga med vad vi sökte och inte. Vi tog mycket mer hänsyn till attityden i uttagningarna. Om en spelare exempelvis hade en taskig attityd till träning och så vidare, men var en bättre spelare än någon med bra attityd, valdes de spelarna bort. Vi jobbade också mycket tätare kring begreppet attityd på samlingarna genom att ta exempel och jobbade med det vid varje samling.

ANDRA PERSPEKTIV

Det finns flera andra före detta förbundskaptener för Juniorkronorna som också talar mycket om att attityden och inställningen att vinna inte riktigt funnits där. Lars Molin var förbundskapten under turneringen 2000 och det här är hans synvinkel på varför Sverige inte tagit fler guldmedaljer i JVM.

— Både USA och Kanada spelar fler viktiga matcher och jag tror att det i kombination med fel inställning och attityd spelar en stor roll. Sen ska det också sägas att andra nationer också har bra lag. Du har bara 60 minuter på dig att vinna, sen är det kört, säger Lars Molin.

Bo Lennartsson, som tog över ansvaret som förbundskapten efter Lars Molin, började satsa mer på yngre killar. Om en spelare blivit uttagna till U16- eller J18-landslaget gick de mer eller mindre per automatik vidare till årskullen ovanför. Det ville Bo ändra på.

— Turneringen 2001 kom vi in som ”underdogs” och slog ut självaste Ryssland i kvartsfinalen på deras hemmaplan. De hade världens stjärnlag det året! Jag minns att deras coach (Vladimir Plyuschev) fick sparken direkt efter presskonferensen efter den matchen, säger Bo Lennartsson.

Vad ligger bakom att Sverige inte vunnit fler guld?
— Jag tror inte att JVM är ett kvitto på hur bra eller dåliga vi är. Det är stolpe in eller stolpe ut. Vissa nationer går mycket på rekrytering av spelare 
också. I Sverige tar vi snarare fram någon sorts elitbredd, där vi vill få fram flera bra spelare, säger Bo Lennartsson.

Sen har vi Peo Larsson, som var förbundskapten under turneringen 2004, där Sverige liksom turneringen 2003 fick kvala för att hålla sig kvar. Han tycker att de andra nationerna var lite tyngre och vassare än svenskarna.

— Vi var lite lättare än alla andra. Motståndarna var tyngre i närkampsspelet och det blev en stor bidragande orsak. Det kanske är en tränarfråga också, säger Peo Larsson.

På vilket sätt då?
— Att vi tränar för lite kampmoment i svensk ishockey. Det skulle behöva tränas mer på tuffheten. Inte att köra över motståndaren med tacklingar hit och dit, utan att bli mer individuellt skicklig i kampsituationerna.

Peo Larsson kände även att han inte fick träffa grabbarna i laget tillräckligt mycket.

— På få träffar lär du känna grabbarna visuellt, men inte personligt. Hade det varit fler träffar hade jag lärt känna grabbarna bättre och kunnat se vilken karaktär varje spelare hade. Vissa behövde kanske en klapp på axeln hela tiden för att prestera, medan jag hade behövt sätta mer press på några andra. Är det en ny grupp är det klart man vill lära känna alla, säger Peo Larsson.

LÄS MER:
Förbundskaptenen om första guldet: ”Vi spelade riktigt bra”
Förre HV-spelaren: ”Det bästa laget vinner inte alltid”

G-BVQ5VFQ7W4