Han är gammal, Magnus Härenstam, det kan ingen förneka. Men åldern är honom inte till last än så länge. TV-legendaren är fortfarande full av vad som behövs för att underhålla en publik; energi, humor och självdistans. Det skiljer honom från jämnåriga artister som John Cleese och Bob Dylan, som båda verkar vilja – och definitivt borde – lägga sig ner och dö redan i dag. Åtminstone om man ser till var deras karriärer står i nuläget. (Ursäkta mina hemska åsikter, men jag är säker på att dessa herrar inte är inne och läser på den här hemsidan.)

Går en trend
Det verkar gå en trend i att anspela på ålderdom i dagens humorelit.
Galenskaparna är till exempel inte sena med att påpeka att de själva börjar se gamla ut och Magnus Härenstam bygger en hel revyshow på just sin ålder. Ståtliga 70 år.
Och av någon anledning är det väldigt roligt att höra en gammal person påpeka just hur gammal han är.

”Hellre 70 än inte”
Den åsikten delar jag uppenbarligen med alla besökare i den fullsatta Lisebergsteatern – en förkrossande majoritet i den åldern där åldrandet börjar bli ett högst aktuellt tema. Är teaterbesöket en form av terapi, undrar jag.
Jag vill hävda att självdistansen är nyckeln till Härenstams succé. Gubben klagar inte över att håren sedan länge börjat bli gråa. Som han själv konstaterar: Hellre 70 år än inte.

Känner igen mig
     Det är ingen överdift att säga att HELA föreställningen handlar om just ålderdomen. Allt han säger är skrämmande träffsäkert och till och med jag själv, 22 år och redan på väg att bli gammal, känner igen mig.
Jag har en önskan. När jag själv blir gammal på riktigt, då vill jag bli som Magnus Härenstam. En man som fortfarande besitter de gyllene egenskaperna humor, energi och självdistans. (Det här var tredje gången jag nämner ordet självdistans. Och där kom fjärde.)
Hur som helst.
Det här var briljant, Magnus Härenstam.

Magnus Härenstam – ”Morsning and goodbye”
Lisebergsteatern 19/2
Showen pågår: Fredag–söndag t.o.m. 6/5.
Betyg: 4/5.

.

G-BVQ5VFQ7W4