2014 grundar Karin Adelsköld PMS-förbundet. Ett år senare spikar hon och övriga medlemmar 21:a november som PMS-dagen för att synligöra det besvär som drabbar 35 procent av alla människor.
— Det här är ett folkhälsoproblem som verkligen behövs lyftas och göras nånting åt, säger Sandra Boström som idag annonserades ut som ny verksamhetschef på förbundets hemsida.
Komikern och tv-personligheten Karin Adelsköld hade till en början ingen aning om vad hennes svåra raseriutbrott och humörsvängningar berodde på. Hon testades för diagnoserna bipolär och bordeline. Efter en tid av ovetande konstaterade läkarna att det inte var tal om några psykiska sjukdomar – utan PMDS, en svårare variant av PMS.
— Man fick utbrott som inte står i relation på vad man ska bli arg på. Jag skrek jättemycket på mina barn, det gick till en gräns där det inte var hållbart längre, berättar hon i egenskap av kvinna, mamma och generalsekreterare för PMS-förbundet, under onsdagens sändning av Nyhetsmorgon.
Adelsköld berättade samma historia i Malou efter tio 2014. Direkt efteråt fylldes mejlkorgen med berättelser som delade hennes erfarenheter. Hon bestämde sig då föra att grunda PMS-förbundet, vars största syfte är att öka kunskapen och minska stigmat kring PMS och PMDS. Föreningen har funnits i fyra år men det är först 2019 som man kommer ta det tydliga steget ut i offentligheten. Verksamhetschefen Sandra Boström berättar:
— Vi ska bli mer synliga i sociala medier, men även i massmedia och bli mer aktiva på vår hemsida. Utöver det är tanken att vi skapa events av olika slag som till exempel föreläsningar. I framtiden vill vi även lägga fram en utbildning kring ämnet som kan ligga till grund för ett föreläsnings – och utbildningsmaterial och där igenom sprida vår kunskap till både arbetsgivare och gymnasielever.
Har du PSM eller!?
Men vad är då PMS och PMDS? Båda fallen är psykiska och fysiska besvär som sker innan menstruationen. Även symptomen är likvärdiga: irritation, ångest, trötthet och sömnsvårigheter med flera. Skillnaden är att kvinnor med PMDS upplever symptomen betydligt starkare och kan drabbas av depression och självmordstankar till följd av sjukdomen.
— 80 procent av alla kvinnor känner någon gång av PMS-symptom. Tre till fem procent har den svårare varianten PMDS, där symptomen är allvarligare och kan hålla på i två veckor i månaden, förklarar Boström som också är folkhälsovetare.
Hon menar att det än idag är svårt för såväl tjejer som kvinnor att hävda sin PMS som en traditionell sjukdom.
— Jag skulle vilja att det blir så väl känt och accepterat. Att det inte är en så stor grej att man mår dåligt på grund av det här, det ska vara som vilken annan sjukdom som helst. Man ska inte behöva tänka sig för hur man ska säga det. Så kan det vara idag att man inte vågar säga att det är PSM, för att någon kanske kommer förlöjliga det. Därför måste vi öka medvetenheten och kunskapen.
”Har du PMS eller?!” en kommentar som med all säkerhet någon (snarast alla) av er hört i ett klassrum eller i nåt annat sammanhang med grabbigt inslag. Men även tjejer med svagare symptom kan ha det svårt att sätta sig in i vad sjukdomen faktiskt innebär.
— Det kan vara svårt att sätta sig in PMDS. ”Det är bara överdrivet det är väl inte så farligt, jag har också PMS” kan man ju höra ibland. Man har bara sig själv att jämföra sig med.
Har du PMS-relaterade frågor som behöver snabba svar? Eller söker du bara gemenskap och stöd? PMS-förbundet driver den slutna Facebook-gruppen ”Vi som lever med PMS & PMDS” där. Gruppen har idag 5578 medlemmar.