Efter SVT:s avslöjande om penningtvätt – Swedbanks VD avgår

Swedbank är en stor privat -och företagsbank som finns i både Norden och Baltikum.
Foto: Tomas Oneborg
Här svarar Swedbanks presschef Stina Sandahl och presskommunikatör Cornelia Syrén på frågor av journalistlinjen.nu kring penningtvätt.

Uppdrag Granskning, tillsammans med SVT Nyheter avslöjade i februari 2019 att Swedbank kan ha används för penningtvätt under nästan ett decennium. Enligt Uppdrag Granskning finns 50 kunder som är misstänkta för att vara inblandade – och nu svarar Swedbank på kritiken genom att bankens VD Birgitte Bonnesen får avgå.

Den 26 februari 2019 anlitades Forensic Risk Alliance, (FRA) för att göra en granskning på de kunder Uppdrag Granskning misstänkt för penningtvätt, och enligt rapporten som senare publicerades visade det sig att det finns tydliga signaler på penningtvätt har skett.

På en presskonferens under torsdagen meddelade bankens presschef Stina Sandahl och presskommunikatör Cornelia Syrén att VD:n Birgitte Bonnesen fått avgå till följd av Uppdrag Gransknings avslöjande och efter den granskning FRA gjort. Dessutom meddelade de att även styrelseordföranden Lars Idermark valt att självmant avgå.

Swedbanks presskommunkatör Cornelia Syrén och presschef Stina Sandahl.
Foto: Ebba Öberg

Hur kunde det här fått inträffa?
– Bra fråga. Det återstår fortfarande frågetecken, men vi har tillsatt både en intern och extern utredning för att få svar på varför. Vi ser också över våra rutiner.

Vad har ni för rutiner?
– Vi genomför kontroller och har system som flaggar om det finns frågetecken kring överförningar eller omsättningar som inte skett rätt till hundra procent.

Ni väljer alltså att låta er VD avgå, har hon ansvar för det som skett?
– Vår VD Birgitte Bonnesen kan inte gå helt felfri eftersom det skett brister som hon har yttersta ansvar för. Därför kan hon ses som delvis skyldig.

Hur ser arbetet ut med att få fram en ny VD?
– Vi befinner oss nu i rekryteringsstadiet, men vi vill ha en VD som följer våra värderingar och kan hjälpa oss gå vidare. En lovande kandidat är Göran Persson.

Styrelseordföranden Lars Idermark väljer att självmant avgå, varför det?
– Det kan vi inte kommentera i nuläget då han inte tillkännagivit för oss varför han valt att göra det. En styrelseordförande kommer bli tillsatt innan månadens slut.

Hur jobbar Swedbank för att motverka penningtvätt?
– Vi har skapat ett nytt system kallat AML (Anti Money Laundering) som kommer användas för att förebygga penningtvätt. Sidan kommer fungera som vägledning för att motverka penningtvätt och för att se till att allt som sker är lagligt och inte bryter mot våra regelverk.

Hur ska ni kunna återfå era kunders förtroende?
– Vi är djupt beklagliga att det har skett. Sen är vi en stor bank och hoppas att vi kan återfå förtroendet från våra kunder. Våra värderingar är föra ett öppet samspel mellan våra kunder.

Hur går ni vidare från det här?
– Vi kommer genomföra en intern utredning inom företaget och en extern utredning som kommer göras av finansinspektionen. Vi får sen se vad som händer framöver. 

Edvard Erlandsson
j20ered@svf.fhsk.se

Ebba Öberg
j19obeb@svf.fhsk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up