
Att dricka fyra starköl på en kväll är ett riskbeteende enligt Socialstyrelsens nya alkoholråd. Något som har väckt reaktioner de senaste dagarna, många tycker att det är lite. Men unga nykterister tycker att de nya rekommendationerna är rimliga.
–Jag hade själv svårt att hejda mig, säger Ludvig Max, 21, om tiden innan han blev nykterist
Fyra små starköl vid ett tillfälle en gång i månaden. Dricker du mer ska du erbjudas vård. Detta är de nya riktlinjerna i Socialstyrelsens nya alkoholrekommendationer till hälso- och sjukvården. För männen innebär det en tydlig skärpning jämfört med tidigare. Det här har väckt mycket reaktioner, och många tycker att fyra glas inte alls är ett riskbruk. Men det finns de som tycker att de nya rekommendationer är lagom, nämligen unga nykterister. En av de som aktivt valt att ta avstånd från alkoholkonsumtion är Ludvig Max, 21.
Varför har du valt att inte dricka?
–Jag märkte själv att jag fick ett annat beteende av alkoholen, och ett beroende att dricka mer. Jag hade svårt att hejda mig, så jag lade av helt med det, säger Ludvig Max.
Nu har han inte druckit alkohol på nästan ett år, och de nya riktlinjerna tycker Ludvig är något positivt. Han hoppas att det kan vara en ögonöppnare för de som konsumerar mycket alkohol.
–Alkoholen förändrar ens personlighet, och det borde räknas som en drog just för att så många är beroende av det. Den är också skadlig för hälsan, och jag har vänner i 30-årsåldern som behövt operera sig för att alkoholen har förstört levern.
Ludvigs teori om att många har blivit missnöjda med riktlinjerna är på grund av att drickandet av alkohol är en social grej, när man samlas med sina vänner och dricker. Att vara nykterist och umgås med andra som dricker, är ibland inte det lättaste, säger Ludvig.
–Det är jobbigt när de tjatar, men man får lära sig att stå emot. Det är synd att de behöver dricka för att ha roligt, vilket är tråkigt för deras skull, och det är inte hälsosamt på något sätt heller, säger Ludvig.
Gränsen för det som räknas som ett riskbruk för män ligger nu på 10 standardglas eller mer per vecka. Gränsen för kvinnor ligger kvar på samma nivå som tidigare, enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer.