RECENSION: En rask skildring av Napoleons kejsartid

Philip Cigård om filmen Napoleon

Tidigare försök i filmhistorien att skildra Napoleon Bonapartes liv har resulterat i både högt och lågt. Det senaste i raden tar en annan vändning och lägger ett udda fokus, inte bara på hans framgångar och nederlag på fältet, utan på kärlekshistorien med Joséphine.

Ridley Scott, som vid 85 (!) års ålder fortfarande håller ett högt tempo och levererar en ny film nästan varje år, har gjort en filmatisering av Napoleons liv. Den här gången återförenas han med Joaquin Phoenix, som han gjorde Gladiator med för 23 år sedan. Resultatet blir en film som skyndar sig igenom händelserna i den franske kejsarens liv, och lämnar för lite andrum.

Först och främst – Napoleon är en otroligt storslagen film med ett fantastiskt foto, detaljerade miljöer och fina kostymer. Det är en klar kandidat på den tekniska fronten inför nästa års upplaga av Oscarsgalan. Filmen följer Napoleon Bonapartes liv från den franska revolutionen 1789, till hans död på Sankt Helena ön 1821. Filmen skildrar allt från hans första möte med Joséphine till hans nederlag vid Waterloo, och hans sista tid i exil.

Huvudrollen spelas av Joaquin Phoenix, som kanske inte är perfekt rollsatt som den franske generalen men han gör sitt jobb och bär en stor del av filmen på sina axlar. Mer imponerande är däremot Vanessa Kirby i rollen som Joséphine som gör en av sina bästa roller. I övriga roller finns däremot ingen som står ut eftersom många av dessa biroller har för lite spelrum för att kunna göra ett avtryck på tittaren. Det här är Napoleon och Joséphines historia.

Filmens största problem, som tyvärr många biografier har, är att den försöker klämma in för mycket under för lite speltid. Det resulterar i ett ojämnt tempo och det finns några frågetecken kvar efter att filmen tagit slut. Ridley Scott har bekräftat att det finns en fyra timmar lång version av filmen som kommer att släppas i samband med att den får premiär på Apple TV+. Kanske kommer den versionen att ge några svar på vissa frågor om karaktärernas öden eller försöka jämna ut tempot någorlunda. Napoleon Bonapartes liv är svårt att filmatisera, i alla fall om man ska få med hela hans liv. Oftast brukar de biografier som lyckas bäst bara fokusera på en händelse eller en specifik del av personens liv. I fallet Napoleon så blir det nästan lämpligast att göra en miniserie om hans liv snarare än en film.

 

BETYG: 3 / 5
G-BVQ5VFQ7W4