Anders Rydell: Kulturarvet alltid ett offer i krig

Både historiskt och även idag är kulturen ett offer när motståndarna vill åt de åtråvärda kulturarven. I vissa fall är kulturen själva grunden till många konflikter.
– Det visar också hur den här plundringen var en del av förintelsen, säger Anders Rydell.

Anders Rydell har skrivit böcker om hur nazisterna stal kulturarv, böcker och annat kulturellt och hur kulturen har en viktig roll i krig. Böckerna heter Plundrarna och Boktjuvarna. De har utgivits på flera olika språk och blivit nominerade till flera priser. Bland annat blev boken Plundrarna nominerad till Augustpriset 2014.

– När det gäller kulturarv och konst och liknande, så fanns det också något intressant med de här föremålen. I grunden finns det ett brott genom att någon har stulit något. Det föder så många frågor som berör filosofi och litteraturhistoria, konsthistoria, politik och liknande. Det som är särskilt intressant är att nazisterna hade en besatthet av konsten och kulturen. Konsten och kulturen var en central del i hela det nazistiska tänket och ideologin. Man såg på världen på ett estetiskt sätt, säger Anders Rydell.

Just nu håller han på med en liknande bok på samma tema, men om instrument och musik. Den kommande boken kommer till skillnad från de tidigare vara uppbyggd på ett annat sätt än de andra böckerna.

– Anledningen till att jag skriver dem på olika sätt är att jag vill hitta ett nytt sätt att berätta saker på. Så att man inte berättar samma historia igen. Den här boken är uppbyggd utifrån korta stycken och små kapitel som vävs runt varandra. Man följer olika människor och deras historia på ett nytt sätt. Den bygger mycket mer på dagböcker. Min förhoppning är att det ska bli den bästa, säger Anders Rydell.

Att stjäla saker under krig är inget unikt. Det har förekommit i alla tider. Under 1600-talet blev Sverige rikt genom att plundra platser i Centraleuropa, menar Anders Rydell. När nazisterna styrde i Tyskland plundrade de av andra skäl än att bli rika.

– Det som var nytt och unikt var det fanns ett så tydligt ideologiskt skäl. Man ville utplåna ett folk och då räckte det inte bara med att döda människor. De ville också utplåna deras kultur. Det visar också hur den här plundringen var en del av förintelsen, säger Anders Rydell.

Stjäls det även kulturarv i dagens krig?

– Kulturarvet är naturligtvis alltid ett offer i krig. Sen kan skillnaden vara att kulturarvet kan vara politiserat. Det är det ofta när det rör etniska konflikter. I Ukraina är kulturarvet extremt politiserat. Ryssland attackerar medvetet allt som är ukrainskt kulturarv. De har också plundrat skytiska guldskatter. I Ryssland betraktas skyterna som vi svenskar betraktar vikingarna. De guldskatterna som de försöker stjäla finns i Ukraina. Det är ett sätt att ta historien och säga att det är deras. I sådana konflikter så blir kulturarvet väldigt infekterat och känsligt, säger Anders Rydell och fortsätter:

– Mellan Israel och Palestina är kulturarvet centralt. Hela den här konfliktens grund handlar om Jerusalem som är en ruinhög av historia. Det handlar om vem som äger vad? Vem har rätt att vara på den här platsen?

Reporter

Olle Carles

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4