Att leva i mobilen är verkligheten för de allra flesta av oss. Vi messar, mejlar, kollar instagram, tiktok dygnet runt. För många följer mobilen till och med in på toaletten. Men så är det inte för 21 åriga Viktor Karlsson-Gren från Bankeryd.
Han är 21 år gammal och läser allmän linje på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Precis innan vi ska boka vår intervju slutar hans mobil att fungera, vi får använda mejlkorrespondens i stället. Att vara utan mobil i ett halvt dygn skulle säkert vara ångestframkallande för de allra flesta, men inte för Viktor Karlsson-Gren.
– Det är inte svårt att vara utan mobilen. Jag brukar lägga ifrån mig den när jag kommer hem och sen glömma var den ligger, säger han.
Blir du inte stressad av det?
– Verkligen inte, en gång gick min mobil sönder och jag var utan den i tre veckor. Det var jätteskönt.
Viktor Karlsson-Gren är född med Dandy Walkers syndrom. Det är en svår neurologisk sjukdom som i många fall leder till helkroppsförlamning, vilket gör det omöjligt att leva ett normalt liv. På grund av sjukdomen har Viktor fått spendera mycket tid på sjukhus, särskilt som liten. Totalt har han genomgått sextio operationer. Utseendet har också påverkats av syndromet och han föddes med ett stort rött märke över halva ansiktet. Numera är det borta men hans annorlunda utseende har lett till mycket negativ uppmärksamhet.
Människor som tyckte synd om honom, konstanta frågor om utseendet och i skolan – mobbningen.
– Det gick så långt att socialtjänsten tyckte att vi skulle anmäla skolan, säger Viktor Karlsson-Gren.
På grund av mobbningen har han aldrig varit intresserad av sociala medier – de finns inte ens på hans telefon. Det enda undantaget är appen Snapchat där vänner ibland skickar videor, men Viktor Karlsson-Gren skickar aldrig några. Han har också ett gammalt Facebook-konto, som aldrig används.
Har du aldrig lagt ut ett foto på sociala medier?
– I sjuan gjorde vi en klassresa till Rumänien och då var det några andra klasskompisar som la ut bilder därifrån. Men förutom det så, nej.
Det finns influencers som använder sociala medier för att skapa medvetenhet om sådant som anses avvikande utseende, exempelvis kurviga modeller eller personer med hudsjukdomar. Trots viss negativ uppmärksamhet får de också mycket kärlek och hejarop, men det har aldrig varit något för Viktor Karlsson-Gren.
– Jag vill inte ha uppmärksamhet för jag orkar inte med när andra frågar, varför ser du ut som du gör?
Även om han ratat sociala medier så får mobilen alltid följa med ut på promenad – det är för att kunna lyssna på musik. Och för att kunna använda den digitala bussbiljetten, annars verkar inte Viktor Karlsson-Grens mobil vara en särskilt uppskattad ägodel. Han kan vara något på spåren. På sajten Folkhälsa Sverige berättar hjärnforskaren Anders Hansen om hur skärmanvändande och särskilt sociala medier påverkar oss negativt. Han menar att den lågintensiva stressen som det skapar att ständigt vara uppkopplad påverkar hjärnan. Särskilt skadligt är det för hjärnan att aldrig få återhämtning i små micropauser – något som idag nästan försvunnit.
– En viktig grundfaktor för att förstå hur våra hjärnor reagerar på stress är förståelsen för att våra hjärnor inte är byggda för det digitala samhälle vi lever i idag. Våra hjärnor fungerar på samma sätt som för flera tusen år sedan. Då fick vi stresspåslag och var inställda på att slåss eller fly när vi blev jagade av vilda djur. Att vi ständigt är uppkopplade börjar få allt tydligare konsekvenser för våra hjärnor, säger Anders Hansen.
Forskare vid Lunds universitet har också sett att ett minskat användande av sociala medier ledde till ett bättre välmående men också självkänsla. I en studie jämförde de 170 unga vuxna mellan 18 och 29 år. De delades upp i tre olika grupper. En grupp fick endast använda sociala medier 30 minuter per dag, den andra gruppen fick bara använda sociala medier passivt och den tredje gruppen fick fortsätta använda sociala medier som vanligt. Efter tre veckor kunde forskarna se att den grupp som endast använde sociala medier 30 minuter per dag hade minskade stressnivåer och känslor av nedstämdhet.
Martin Wolgast, docent i psykologi vid Lunds universitet, ledde undersökningen.
– Skillnaderna mellan kontrollgruppen och de som förändrade sitt sociala medier-beteende blev överraskande stora, säger han på sajten forskning.se.
Deltagarna med begränsad tid på sociala medier upplevde i jämförelse med kontrollgruppen – att de blev mer fokuserade och koncentrerade på andra aktiviteter i vardagen. Detta gällde också för den grupp som bara använde sociala medier passivt och inte gjorde egna inlägg. För Viktor Karlsson-Gren har det aldrig ens funnits en anledning att reflektera över att inte använda sociala medier. I sin familj kan han se hur syskonbarnen ständigt sitter med mobilen och han undrar varför de inte leker mera i stället. Om det utbredda mobilanvändandet i samhället har han bara en sak att säga:
– Varför ska man vara så beroende av mobilen?