Inför det stundande världsvalet är Myrna Avellan, tidigare au pair i USA, inte förvånad över att republikanska vindar genomsyrar landet. Samtidigt är hon orolig över hur en seger för Trump skulle komma att påverka världen och de människor som redan kämpar.
– Om Trump vinner tror jag att politiken och världen kommer ta ett steg bakåt.
Stadsvandrande människor söker skydd i närmsta fik när regnet sköljer över ett oktobergrått Uppsala. Dropparna får halloweenpumpornas urkarvade ögon att tåras i entrén till Café Gateau, dit Myrna Avellan tagit sig för att efter en lång dags föreläsningar avnjuta en Chai Latte. Hon flyttade till Uppsala i början av hösten för att läsa freds- och utvecklingsstudier på universitetet. Ett ämne hon länge brunnit för och som hon, med tanke på det rådande världsläget och dess konflikter, valt i helt rätt tid. Hon trivs bra i sin studentkorridor i Flogsta. Men det är en verklighet ganska långt ifrån det solkyssta Kalifornien, där hon det senaste året levt i en välbärgad värdfamiljs trevåningsvilla.
– Jag ville verkligen till USA. Man har sedan barnsben fått så starkt inflytande därifrån via film, böcker och all möjlig media och det har alltid funnits en nästan magisk stämpel kring landet. Att det är stort, vackert, spännande, annorlunda och att det rymmer många kulturer. Jag var också sugen på att resa och au pair är ett billigt sätt att både bo och upptäcka något nytt. Sen var det smidigt att inte behöva lära sig ett nytt språk.
I augusti 2023 lämnade Myrna barndomsstaden Norrtälje för att under tolv månader arbeta som au pair i San Fransisco. Hon ser tillbaka på tiden i USA med glädje och nya perspektiv, men hon förvånades snabbt över hur olikt Sverige det faktiskt var.
– Eftersom USA är västerländskt trodde jag att jag skulle känna igen mig mer. Men det sociala är helt annorlunda. Det finns ingen jantelag överhuvudtaget och det är en väldigt stor uppdelning mellan fattiga och rika.
De ekonomiska och sociala klyftorna i samhället och fördomarna som följde med dem, blev väldigt påtagliga för Myrna under hennes vistelse i Staterna. Hennes arbete gick till stor del ut på att skjutsa värdfamiljens barn, i någon av de tre dyra bilarna familjen ägde, till deras respektive privatskolor, balettlektioner och golfträningar. På gatan bredvid där Range Rovern, Mini Coopern och Bugattin stod parkerade låg ett 20-tal människor. Var och en med en ihålig filt dragen över ansiktet, som sin ända ägodel. Under bilfärderna genom San Fransisco passerade hon inte en enda gata utan hemlöshet. Även fördomarna mot människor från en annan socioekonomisk bakgrund märkte Myrna tydligt av när hon blev vän med Sage, vars mamma länge varit ensamstående.
– När jag berättade om Sage för min värdfamilj blev de helt förskräckta över att hon hade skilda föräldrar. Jag märkte att de inte gillade det. Min värdfamilj upplevde att de var bättre än alla andra eftersom de hade pengar. Nästan som om de ägde världen och att andra runt omkring var tvungna att anpassa sig efter dem. Jag kände alltid mer koppling till Sages familj och vi hade mer lika värderingar och åsikter. Deras medelklass gjorde dem ”down to earth” och påminde mig om hur jag lever och blivit uppfostrad hemma i Sverige.
Hemlösheten är enligt Myrna en av San Fransiscobornas hetaste frågor inför det stundande valet, eftersom Kalifornien är den delstat i landet som drabbats värst av problemet. Där lever över 200 000 människor till följd av missbruk och fattigdom i avsaknad av en bostad. Enligt siffror från City and County of San Fransisco, finns det i staden just nu 8 323 hemlösa. Ett tal som ständigt ökar. Andra politiska ämnen som diskuterades vilt inom Myrnas kretsar under året i USA var priserna på mat och bensin samt Israel- och Palestinakonflikten.
– San Fransisco är generellt mer vänster än resten av USA. Sage och hennes familj och vänner talade mycket om konflikten mellan Israel och Palestina. De står bakom Palestina och känner rent moraliskt att de allra helst hade velat rösta på ett tredje parti. Men med det nuvarande systemet hade en sådan röst varit bortkastad och därför kommer de att rösta på Harris. Hos min värdfamilj kunde jag ana högertankar och högerpolitik. Dels på grund av deras ekonomiska status men även genom vissa smygrasistiska och homofobiska uttalanden. De berättade aldrig hur de tänker rösta. Eftersom det i San Fransisco är tabubelagt att välja Trump, kan jag tack vare deras tystnad ana vart de lägger sin röst.
Att det inom en vecka stundar ett världsomvälvande val är inget som märks inne på det franskklingande konditoriet på Olof Palmes plats 10 i centrala Uppsala. Där görs endast val mellan spökdekorerade kokostoppar och pumpafärgade mazariner, och den hetaste frågan rör vilket bakverk som saknar gluten. För Myrna som bott hela sitt liv i Sverige var även det en stor kontrast när hon flyttade till USA. Trots att valet då var långt borta, talade människor om politik som vi i Sverige talar om väder. Som en icebreaker, passionerat och i varje samtal. Även politiken i sig, och inte bara synen på den, tycker hon skiljer sig kraftigt mellan länderna.
– Politiken i Sverige är mer seriös, vilket är sjukt eftersom USA är ett så inflytelserikt land. I amerikanska debatter är det bara fokus på att trycka ner motparten, istället för att faktiskt berätta vad man själv tycker och står för. En annan stor skillnad är att det bara finns två partier att rösta på, och båda är rätt höger med svenska mått mätta. Om man som Sage vill rösta på något mer vänster tvingas man gå emot sina värderingar och sin moral och rösta på Harris, eftersom en röst på något annat parti är en röst på Trump liksom. Här hemma har vi många fler val och det känns som ens röst blir hörd på ett annat sätt. I Sverige har den enskilde personen större inflytande på politiken.
Med mindre än en vecka kvar till valet pekar opinionsundersökningarna för ett framtida rött USA, men ännu är statistiken mycket jämn. Just nu leder Trump med 219 elektorsröster mot Harris 211, det omräknat i procent avser en vinst med endast 0,5 procentenheter. I tio av USA:s 50 delstater är uppdelningen så likvärdig att endast tisdagen kommer kunna avslöja deras nyans. Myrna tycker att den röda framgångssagan är en oroväckande utveckling.
– Jag tycker det är jätteläskigt! Det känns som att politiken går bakåt just nu. När deras kampanjer går ut på att kasta smuts på varandra känns situationen så oseriös. Det här är inte människor som faktiskt kan rädda världen.
Att Trump toppar amerikanska valundersökningar slår som en chock mot stora delar av västvärlden. I Sverige ökar rädslan för hur relationen med världsmakten kommer att ändras sedan inträdet i NATO, och i Ukraina växer skräcken över vad som händer om bidragen stoppas. För Myrna har oron för ett republikanskt styre kommit krypande under en längre tid. Den mytomspunna fördomen om amerikanerna som ett självkärt och egocentriskt folk, säger hon besannades när hennes flyttlass korsade atlanten förra året.
– Det var intressant att se hur annorlunda syn amerikanerna hade på omvärlden. Min värdpappa reste bara på semester till Europa eftersom det är den enda trygga kontinenten med en intressant historia. I Asien fanns inget värt att upptäcka och reste man till Afrika skulle man bli dödad direkt. Även Sydamerika var alldeles för farligt och ointressant för honom. Det enda stället värt att leva på sa han var i Kalifornien, med 20 grader mitt i vintern. Han förstod inte hur man kunde välja att bo i Sverige där det omöjliga är omöjligt. I USA är det omöjliga möjligt upprepade han ofta.
Den starka patriotismen och den bristande allmänbildningen tror Myrna är en anledning till Trumps starka framväxt. Som en annan viktig orsak nämner hon missnöje.
– Det har hänt väldigt mycket i världen de senaste åren och generellt när folk blir missnöjda vill de ha förändring. Trump var ju välkänd även innan han blev president första gången och han använder väl bra taktiker för att få följare. Folk kanske inte lyssnar exakt på det han säger utan mer dras till honom för hans tal.
Vad tror du kommer hända om Trump vinner?
– Världen kommer gå bakåt ännu mer och säkerhetsläget kommer förvärras. Samarbetet mellan USA och stora delar av världen kommer försämras och det känns ovisst hur relationen kommer att påverka Sverige i och med vårt NATO-medlemskap. Det blir svårare för dem som redan nu har det ekonomist jobbigt och mer begränsade rättigheter för kvinnor.
När Myrna kom hem till Sverige upplevde hon en enorm tacksamhet. Både för de erfarenheter, relationer och minnen hon skapat borta i Staterna, men också för den trygghet hon omgivits av tack vare sin uppväxt i Sverige. Hon värdesätter högt att komma från ett land som i det stora hela respekterar alla människors olikheter och där man inte värderar andra utifrån deras rikedomar eller framgångar. Hon önskar att USA hade tagit efter Sverige i de aspekterna. En av vägarna som leder i den riktningen är att rösta med hjärtat, som Sage och hennes vänner kommer att göra. Om Myrna hade haft möjligheten skulle hon ha röstat för ett demokratiskt USA.
– Alla människor förtjänar jämställdhet och ekonomisk säkerhet! En röst på Trump gör rika människor rikare och att invandrare och kvinnor stängs ute. En röst på Harris är en röst för folket, för att alla ska bli sedda och för att alla ska kunna leva ett tryggt liv.