Jönköpingssonen David Jansson är inte bara tränare för Pixbos innebandyherrar, han är även förbundskapten för Kanadas herrlandslag. Under tisdagen gästar han tabellnian Mullsjö med sitt Pixbo, som för närvarande ligger på en fjärdeplats i Superligan.
— Mullsjö har underpresterat ett par år och det kommer att bli en tuff match, säger David Jansson.
Han har själv aldrig spelat i klubben men har gjort ett par säsonger i Jönköpings IK, och menar att det alltid är lite speciellt att möta lag från hemtrakten.
— Det har väl avtagit lite med åren. Nu känner jag mig nästan mer som en göteborgare så det är inte lika speciellt nu som tidigare. Men helt klart är det något extra, säger David Jansson.
Blev helt plötsligt förbundskapten för Kanada
Vid sidan av tränarjobbet i Pixbo är David Jansson förbundskapten för Kanada. Det var när han var tränare för Floorball Köniz i den schweiziska ligan han kom i kontakt med den lilla kanadensiska innebandyvärlden.
— Jag lärde känna lite folk i från landet och helt plötsligt var jag en av kandidaterna att ta över som förbundskapten. Jag fick jobbet och tycket det kändes väldigt kul.
Kanada och innebandy är två ord som inte används i samma mening speciellt ofta, och landet har drygt 600 licensierade spelare. Det är cirka 121 400 färre spelare än i Sverige. Något som märks på kvalitén, menar landets förbundskapten.
— Dom är oerhört dåliga, men dom har viljan. Sen det är några hockeycoacher som har börjat få upp ögonen för sporten och har börjat träna innebandy under försäsongen.
Trots begränsade kunskaper om sporten är det med stor glädje David Jansson leder sitt landslag. Han menar till och med att Sverige har lite att lära av hans spelare.
— Deras ”competelevel” är väldigt god. I Sverige handlar det mycket om att hylla motståndare och säga att de är bra. Men i Kanada tror man mer på sig själva. Trots att vi vet att vi får stryk med 27-3 mot Finland spelar kanadensarna det sista bytet i matchen precis lika intensivt som det första.
Kanada är en väldigt liten innebandynation men det är också en nation på uppgång inom sporten. Landet har som mål att vara topp-5 i världen 2018, ett mål som är något i överkant menar David Jansson.
— Det är nog lite snävt med 2018. Men det finns ett gäng killar i övre tonåren från Ontario som är riktigt duktiga. Så det finns en yngre väldigt duktig generation på gång.
Alldeles för ojämn sport
Innebandyns problem i internationella mästerskap är att den är väldigt ojämn. Sverige hade till exempel 54-6 i målskillnad efter sina gruppspelsmatcher under senaste VM. Det är i princip Sverige och Finland som gör upp om guldet varje mästerskap. Sen skuggar Tjeckien och Schweiz något bakom de två stora giganterna. Och inget tyder väl egentligen på att det är någon ljusning i sikte.
— Jag tycker just nu att några länder som är utanför topp-4 närmar sig. Jag hoppas att vi snart kan prata topp-8. Men känslan är också att de som ligger efter de åtta bästa nationerna inte kommer närmre, säger David Jansson.
Däremot tror han att Kanada kan växa ganska snabbt. Till skillnad mot i Sverige, där hockeyspelare tycker att innebandy är något töntigt, så är de kanadensiska hockeyspelarna mer positiva till innebandyn.
— Det har varit många hockeyspelare som har testat innebandy i landet och de har nästan bara varit positiva reaktioner. Dessutom genomfördes ett skolprojekt nyligen där 16 000 elever fick pröva på sporten. Så nog växer innebandyn där borta, avslutar David Jansson.