FOTO: Olof Andersson

Det fanns en tid tid när Håkan Hellström var enkel och intim på sina spelningar. Nu är det ljusshower och kanske mer genomtänkta spelningar som alltid går hem. Men jag saknar intimiteten.

Journalistlinjen.nu fick mersmak på Håkan Hellströms konsert i Huskvarna Folkets Park och fanns tidigare ikväll på plats på Åhaga i Borås där Hellström och bandet Augustifamiljen intog scenen.

Vi känner igen oss i Håkan Hellström, och kan relatera till hans ofta enkla men sanna texter som blir så självklara. Det låter klyschigt, men så är det bara. Det är därför han går hem i stugorna i vårt avlånga land. Men borde vi inte hunnit tröttna på honom efter sex album och mängder av spelningar i folkparkerna, våra större inomhusscener och festivaler?

Förmodligen är svaret både och. Håkan, och Augustifamiljen, levererar både på scen och på sina skivor. Påskdagskvällen i Borås är ingen skillnad. Det är fullt ös från början i låten ”Dom jag kommer från” med den klockrena passningen ”Tough Alliance, vad är det jag hört om koka kola-vener? Ta det lugnt pojkar, ni är bara halvvägs ner” som låtens avslutning om göteborgsbandet Tough Alliance och deras hit Koka Kola-veins.

Tempot är högt, klassikerna rivs av, Håkan springer, lägger sig på marken, hoppar, tar av sin grårutiga kavaj och tar på den igen. Mannen är galen, och han får med sig publiken, i alla fall halva lokalen försöker hänga med så gott det går i texterna. Det är klart att det här fungerar, men: Sluta spela Klubbland. Den känns som en tänkt arvtagare till Kom igen Lena, Ramlar och En vän med en bil, men som aldrig kommer att få den statusen.

För att välja några låtar som sticker ut är vackra Aprilhimlen, Man måste dö några gånger innan man kan leva, Jag vet vilken dy hon varit i, Shelley och För sent för Edelweiss.

Jag har sett Håkan Hellström både på mindre och större scener. Och det är på de mindre han blir mer känslig och nåbar för publiken. Åhaga fungerar som lokal, förutom under ett av mellansnacken då man hör ljud från den intilliggande krogdelen till lokalen. Håkan framstår då mer som en konferencier som försöker göra sig hörd bland besökarna än den artist han är som förtjänar respekt. Och trots en snygg bombastisk och väl genomförd konsert och show saknar jag anonymiteten. Min uppmaning till herr Hellström, som återigen rör setlistan, lyder: Ersätt sega Kärlek är ett brev skickat tusen gånger med Bara dårar rusar in från Ett kolikbarns bekännelser och Vid protesfabrikens stängsel och jag börjar gråta nästa gång jag ser dig.

Setlista
Dom där jag kommer från
Kom igen Lena
Tro och Tvivel
Brännö Serenad
Aprilhimlen
Man måste dö några gånger innan man kan leva
En vän med en bil
Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din
Klubbland
Jag vet vilken dy hon varit i
Hurricane Gilbert
Shelley
För en lång lång tid
Ramlar
Kärlek är ett brev skickat tusen gånger

Extranummer
För sent för Edelweiss
Känn ingen sorg för mig Göteborg
River en vacker dröm
En midsommarnattsdröm
Du är snart där

Linus Lindahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.