Är du beredd att betala 200 dollar per kilo och resa i sju dagar för att ta hissen 96 000 kilometer ut i rymden? År 2050 kan den drömmen bli verklighet.

Det japanska företaget Obayashi söker nu samarbetspartners för att kunna förverkliga drömmen om en 96 000 kilometer lång hiss ut i rymden eftersom projektet är för stort för ett enda företag. De hävdar att arbetet endast kan bli gjort om det är ett internationellt samarbete.

2012 gjordes en studie som visade att möjligheten att bygga en hiss ut i rymden finns och att ett sådant bygge skulle göra kostnaderna för att skicka personer och ting ut i rymden skulle bli billigare. Raketmetoden vi använder idag är inte bara farlig, utan kostar 22 000 dollar per kilo. Med den nya hissen skulle kostnaden istället bli 200 dollar per kilo.

Förhoppningen är att hissen ska kunna ge oss billigare solenergi, att vi ska kunna skicka iväg vårt kärnanfall och att rymdturismen ska blomstra.

Men tekniken för ett sådant bygge är inte färdigutvecklad än. Just nu kan de bara göra nanorören av kol tre centimeter långa, men forskarna vid Obayashi tror att tekniken är färdig vid 2030.

Det är mycket kvar som ska gå i lås innan bygget kan sättas igång, men om allt går som det ska kan månen vara turistresemålet nummer ett efter 2050.

Olivia Christoffersson

 

G-BVQ5VFQ7W4