Den 9 september är det val i Sverige och alla med rösträtt får rösta. Om det är första gången du röstar eller om du bara behöver påminnas om hur man gör så förklarar vi här hur det går till. Så att du har koll på läget när du går till din vallokal.
För att få rösta i valet måste du vara 18 år gammal eller äldre, du behöver även vara svensk medborgare eller ha varit folkbokförd i Sverige. Till kommun- och landstingsval behöver du vara bosatt i den kommun eller landsting som du röstar i. Det gäller även medborgare från EU-länder eller Norge och Island.
Om man kommer från ett annat land behöver man ha bott i Sverige i minst tre år innan det går att rösta i de allmänna valen. Om du som svensk medborgare bor utomlands kan du bara rösta i riksdagsvalet. Du behöver även anmäla dig till röstlängden var tionde år för att kunna nyttja din rösträtt.
Det finns flera olika sätt att rösta. Man kan rösta i förtid, rösta på valdagen eller rösta från utlandet. Allt utgår däremot från ditt röstkort som ska ha kommit i din brevlåda. Om du inte har fått ditt röstkort eller har tappat bort det så kan du beställa ett nytt via kommunen, länsstyrelsen eller valmyndigheten.
Förtidsrösta
Om du av någon anledning inte kan rösta på valdagen den 9 september så kan du istället förtidsrösta. Sedan den 22 augusti kan man rösta i förtid till det allmänna valet och i Jönköpings kommun finns det totalt 28 vallokaler där du kan förtidsrösta.
På röstkortet står det vilka som är dina tre närmsta lokaler att förtidsrösta i. Om man är osäker på var man kan rösta i förtid kan det vara bra att veta att de flesta biblioteken i kommunen agerar vallokal för förtidsröstning. Resten går till som när du röstar på valdagen.
Rösta på valdagen
På valdagen röstar du på en bestämd plats, vilken vallokal det är står på ditt röstkort. Väl framme i din vallokal får du ta valkuvert och valsedlar för partiet eller partierna du vill rösta på. Om du vill kan du ta flera valsedlar för olika partier om du inte vill avslöja vilka du tänker rösta på.
Därefter går du bakom en valskärm och gör i ordning din röst. När du röstar i flera val samtidigt så ska varje valsedel ligga i olika valkuvert. När du klar så går du till röstmottagarna och lämnar fram dina valkuvert, du måste då också kunna identifiera dig till exempel genom att visa upp en id-handling.
Rösta från utlandet
Om du bor i utlandet och vill rösta i det svenska valet skickas ett utlandsröstkort till den adress som har uppgetts till skatteverket. Röstkortet ska ha kommit under juli månad. Därefter kan du brevrösta genom att skicka ett brev med valsedlarna till valmyndigheten. Mer information om det finns på valmyndighetens hemsida.
Du kan även rösta genom att gå till en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat, det kan man även göra om man är utomlands och vill rösta, oavsett om man bor där eller inte. På en ambassad eller konsulat går det endast att förtidsrösta och de olika ambassader stänger som röstlokaler olika beroende på hur lång tid det tar att skicka rösterna till Sverige.