Hög risk för barnarbete inom H&M – men företaget lovar inte att risken försvinner

Risken är hög för att barnarbete förekommer inom H&M, det visar den hemliga rapporten som beställts av en av företagets huvudägare. Under torsdagens presskonferens uttalade sig H&M för första gången om uppgifterna.

186 riskincidenter under de senaste tio åren har identifierats inom företaget av analysbolaget Reprisk. Bland annat bedöms risken för barnarbete hos H&M vara hög, något som uppmärksammats i media och gjort att högljudd kritik riktats mot klädjätten.  

Företagets VD Lucas Bernhardsson inleder torsdagens presskonferens med att kritisera hur media framställt uppgifterna, och förtydligar att det absolut inte rör sig om bekräftade fall av barnarbete. 

– Det är inte i våra fabriker, utan i våra leverantörers fabriker som det här eventuellt har skett, säger han. 

Eftersom H&M har 2838 leverantörer världen över är det omöjligt för företaget att kontrollera alla – därför kan man inte lova att barnarbete inte kommer förekomma i framtiden. 

– Men vi vidtar maximala åtgärder för att minimera risken för barnarbete, säger H&Ms kommunikationschef Damir Isak. 

Konkret innebär detta att man inför en klausul som ska göra att det går snabbare att dra sig ur ett avtal med en leverantör om det finns välgrundade misstankar om barnarbete. I nuläget är det en utdragen process som dessutom blir internationell, förklarar Damir Isak. 

Varför flyttar ni inte produktionen från de länder där det finns stora risker för barnarbete? 

– Då skulle produktionskostnaderna öka markant, och vi skulle tappa vårt koncept som en organisation med kvalitativa varor till billiga priser. Att flytta produktionen är inte aktuellt under några omständigheter, säger Damir Isak.

Varför kan inte H&M garantera att barnarbete inte förekommer inom företaget?

– Det är just på grund av att vi har så många leverantörer, det går inte att kontrollera alla, säger Lucas Bernhardsson. 

Hur stor tror ni då att den framtida risken kommer vara för barnarbete inom H&M?

– Jag hoppas såklart att den kommer vara lägre. Vi gör allt i vår makt för att minimera den. 

Maja Kullered
j19kuma@svf.fhsk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up