Varje onsdag klockan 12:00 bjuder Högskolans bibliotek på Kultur på Campus och idag hade ett fyrtiotal personer samlats för att lyssna till tre poeter. Poetry Slam är en tävling i estradpoesi där varje poet får tre minuter på sig att framföra sina egenskrivna dikter. Vem som helst är välkommen att delta. Juryn består av människor i publiken och poängen kommer direkt efter varje anförande.
Deltagarna bestod av Tina Huyn, Ludvig Nordholm och Karolina Szewczyk. Det var Karolina, som genom sin lugna och personliga dikt, var den som lyckades kamma hem högst poäng hos juryn och vann tävlingen. Det var första gången som hon läste något så personligt offentligt, något som också gjort att hon inte har velat göra det tidigare. Och det var just det som var den stora utmaningen, att vinna var sekundärt för Karolina.
”Oftast så blottar man sig väldigt mycket, och det är väl det som har gjort att jag inte har gjort det här tidigare, man är väldigt ömtålig där uppe.”
Publiken är en stor del av tävlingen, när dikterna framförs håller de andan men efteråt möts poeterna av jubel. Jurygruppernas poäng möts även de av jubel, eller burop om publiken tycker att poängen blev för låga.
Nästa Poetry Slam i Jönköping sker den 15:e februari, hela programmet för 2017 släpps i december.
LYSSNA HÄR: Radioreportage om Poetry Slam, högskolan Jönköping
Fakta:
Poetry Slam skapades i mitten av 1980-talet av poeten Mark Smith i Chicago, 1995 introducerades det till Sverige via Stockholmspoeten Erkki Lappalainen. Sedan 1997 hålls det årliga svenska mästerskap varje år.
Tävlingen inleds med att en offerpoet, eller kalibreringspoet som det också kallas, framför en dikt som jurygrupperna sedan får betygsätta. Meningen är att ge jurymedlemmarna en referensram innan tävlingen börjar, offerpoeten får inga poäng och är inte med i tävlingen.
Poetry Slam leds alltid av en Master of Ceremonies som är en slags programledare.
Källa: PowerPoetry.org