Med fem dagar kvar till valet är det dags för Socialdemokraterna i Jönköpings  att ha sin valfinal. Talare är Sven-Erik Österberg, som är stor inom partiet, men kanske inte är lika känd bland allmänheten.
– Vi jagade ju en del andra kända namn, men tyvärr lyckades vi inte, säger Socialdemokraternas ombudsman Mikael Johansson.

Under de tidigare valfinalerna har Jönköping besökts av statsministerkandidaten, vilket i det senaste valet var Göran Persson. En tradition som har funnits hos Socialdemokraterna länge, men som inte gick att genomföra i år.
– Det är klart att vi hade velat ha hit Mona, men tyvärr så sket det sig, säger Mikael Johansson.

Han menar att alla riksdagspartiers partiledare har fullt upp hela veckan. Framför allt är det medias fel att det inte går att få Mona Sahlin att komma till Jönköping. I stället kommer hon i kväll att medverka i TV4:s oppositionsutfrågning.
– Det är lite synd kan jag tycka, men samtidigt är det ju viktigt att synas i media. Vi får väl hoppas att några tittar på utfrågningen också.

Sven-Erik Österberg
Sven-Erik Österberg fick bli talare på Socialdemokraternas valfinal när TV4 "snodde" Mona Sahlin till sin utfrågning.

Inte mest välkänd
I stället blir det alltså Sven-Erik Österberg som kommer och talar i Rådhusparken. Han har en facklig bakgrund, innan han 1994 blev riksdagsledamot. Mellan 2004 och 2006 var han biträdande finansminister (kommun- och finansmarknadsminister) i Göran Perssons regering, och sitter fortfarande i riksdagen. Han är också gruppledare i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
– Det är klart att han inte är det mest välkända namnet för allmänheten, men han är som sagt en av dem som sitter i partiets ledning.

Svårt att jämföra
Samtidigt tror han att det kan bidra till att inte lika många åker till Jönköping för att vara med på valfinalen.
– Det är klart att om man är socialdemokrat och kommer från Vetlanda, så kanske man inte sätter sig och åker hela vägen, utan väljer att titta på utfrågningen i stället, tror han.

För det är någonting som har hänt förut. Fackföreningar har ordnat bussresor till valfinalen och folk har kommit från hela Jönköpings län.

Men hur det blir i år är svårt att sia, tycker han. Och framför allt så går det inte riktigt att jämföra med 2006, då det helt klart är skillnad på Göran Persson och Sven-Erik Österberg.

Missvisande
Valfinalen är som sagt en gammal tradition i Jönköping, och den brukar alltid ligga på onsdagen eller torsdagen innan valet. Själva ordet kan dock ge bilden av att Socialdemokraterna avslutar sina valkampanjer, men så är inte fallet.
– Det är snarare tvärtom. Det är nu vi börjar på riktigt och egentligen är det en upptrappning. Valarbetet slutar inte förrän klockan 8 den 19 september.

Peppning, information och sammanfattning är det tänkt att det ska bli. Mikael Johansson tror personligen att de flesta som kommer att dyka upp är partiaktiva.
– Det är den bedömningen jag gör, men självklart kommer det att dyka upp några osäkra väljare också.

G-BVQ5VFQ7W4