Imorgon drar den årliga bokrean igång. Förr ringlade köerna långa i butiken redan efter någon timme men nu gör  bokhandlarna allt för att undvika trängsel. 
– Förr hade vi inne 130 personer som mest, nu blir maxgränsen 20. Det känns lite trist faktiskt, säger Per Beverin. 

Imorgon när bokrean drar igång är det en snart 100-årig tradition. Den började redan i slutet av 1920-talet och är idag ett årligt evenemang. Men till skillnad från övriga år så tvingas butikerna ta hänsyn till rådande pandemi.

-Visst är den viktig, men den är inte den lika stor som den var för 20 år sedan när jag började. Men jag tycker ändå det här är en rea som fortfarande drar till sig väldigt mycket uppmärksamhet. Det är lite en nationell angelägenhet, säger Per Beverin på Akademibokhandeln i Jönköping. 

Pandemin har satt stopp för mycket även den årliga bokrean får ställa om. I år kan man till exempel förhandsbeställa reaböcker och insläppet i butiken har begränsats till max 20 personer. Det har man gjort både för att det inte ska bli så mycket folk som väntar utanför men även för att sprida ut rean på fler dagar, allt för att minska smittspridningen. 

Hur försäljningen påverkas av begränsningar av antalet i butiken är något Per inte har svar på. 

Det vet jag inte riktigt. De är klart att det är lätt att räkna ut att det inte kan bli det trycket första dagen, det är en omöjlighet. Förr hade vi kanske 120-130 personer inne som mest, och nu har vi max 20. Det kommer att bli annorlunda men hur exakt det kommer påverka får du fråga om ett par veckor, då kan jag möjligtvis svara på det. 

Per fortsätter att berätta att det inte är samma känsla som förr. Då när de slog upp dörren klockan sju vällde det in folk, de hade kö som ringlade genom hela butiken efter någon timme ungefär. 

-Och det kommer vi inte ha imorgon, av förståeliga skäl. Det känns lite trist faktiskt, för det är lite det som är grejen får man säga, säger Per. 

Men hur ser framtiden ut för den fysiska boken egentligen? 

-Jag tror den fysiska boken kommer leva kvar bra länge till. Idag kan man lyssna på oändligt mycket mer bara för att man har det i mobilen och med ljudböcker testar man kanske mycket mer än med böcker. Men samtidigt tror jag man hittar nya målgrupper med ljudböcker, kanske många yngre som inte läser mycket böcker. 

Han menar också att böcker har kortare cykler idag. 

-Det går mycket fortare från att någonting kommer ut till att det har passerat sitt bäst före datum. Det har en ganska kort livslängd för det kommer alltid någonting nytt som ersätter. Det kommer nya böcker i stort sett varje dag.

Vilka är då fynden på årets bokrea?

-Det finns så mycket egentligen.  Men Familjen, om brottssyndikatet i Göteborg. Den tycker jag själv verkar spännande. Den har gått bra på förhandsbeställningarna också.  

Där kräftorna sjunger, en roman som blev en storsäljare förra året. Den ska vara en fantastisk bok, säger Per Beverin.

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4