Internatlivet minskade timmarna på mobilen- “Inte lika stressad nu”

En tjej med ljust hår

Forskningen larmar om sömnproblem, stress och depressionssymtom, ändå använder 91% av svenskarna mobilen varje dag.  Vad krävs för att vi ska lägga ner den lite oftare? För Ida Hedefors var det flytten till Södra Vätterbygdens folkhögskola. 

– Det har varit värre, säger Ida Hedefors och skrattar medan hon visar upp statistiken som hennes smart phone registrerat.

2 timmar och 53 minuter per dag visar mätaren. En normal skärmtid och strax under genomsnittet, om du frågar den generella tonåringen idag, som enligt Svenskarna och Internets statistik spenderar minst tre timmar per dag på mobilen. 

Med blont hår och färgstarka kläder sitter Ida vid ett bord i matsalen på Södra Vätterbygdens folkhögskola, och tar sin fikarast. Luften runt omkring henne fylls av buller av skolans elever och bredvid sig på bordet ligger mobilen. Ida är 19 år gammal och studerar den ettåriga filmutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.

Ida beskriver sin mobilanvändning som mer dominerande då hon bodde hemma i  Norrköping . Då var tiden efter skoldagen mindre aktiv och resulterade i att hon spenderat timmar framför mobilen, särskilt med Tik Tok. Internatlivet däremot bjuder på mycket socialt umgänge både under och efter skolan. 

– Jag känner att jag inte är lika stressad nu som jag var då, säger hon, en reaktion som känns igen i många studier, bland annat en som genomfördes på Lunds universitet 2024. Studien undersökte 174 st unga vuxnas mobilvanor, där en grupp ombads att använda mobilen som vanligt medan en annan fick begränsa sin tid på sociala medier till max 30 minuter per dag i tre veckors tid. Gruppen med begränsad tid på sociala medier uppgav att de kände en bättre självkänsla, minskad nedstämdhet och stress. Dessutom ökade koncentrationen bland individerna.  

“Snart kanske det händer något kul igen”

Underhållning är den främsta anledningen till att svenskarna använder sig av internet och sociala medier, det visar den senaste senaste rapporten av Svenskarna och internet. 

Ida plockar upp sin mobil för att scrolla flödet på den sociala plattformen Tik Tok, den fjärde mest använda sociala plattformen bland svenska folket. Det är där hon spenderar majoriteten av sin skärmtid. Flödet visar en oändlig blandning av personer som pratar, konst och nyheter. 

-Det är så lätt att fastna och prokrastinera saker man borde göra. Snart kanske det händer något kul igen, tänker jag alltid, säger hon.  

Plattformen Tik Tok:s popularitet har växt lavinartat i Sverige de senaste åren, bland kvinnor. Främst individer födda på 2000-talet använder precis som Ida appen varje dag. 

Men mobilen har inte enbart påverkat Ida negativt, hon lyfter också att det hjälper henne att hålla sig uppdaterad i aktuella nyheter och trender. De korta videoklippen från Tik Tok skickas fram och tillbaka mellan hennes vänner för ett gott skratt under dagen. Dessutom ger mobilen möjlighet för Ida att hålla kontakten med vänner och familj hemma i Norrköping. 

 

75% av svenskarna känner som Ida

Trots mindre timmar på mobilen och mindre stress menar Ida att hon ändå klassar sig som mobilberoende då den lilla rektangeln är en trogen följeslagare vart hon än går. 


-Då känner jag det där droppet, säger Ida och gestikulerar mot magen när hon beskriver känslan av att glömma mobilen hemma. 

-Tänk om jag har glömt den någonstans. Det behöver inte vara att jag kommer behöva den, men det är tanken OM jag behöver den” säger hon. 

Ida är inte ensam om att känna sig mobilberoende. 75% av svenskar i åldrarna 16-24 tycker precis som hon att de använder mobiltelefonen för mycket, och 69% menar att de är vakna senare än planerat på kvällen på grund av mobilen.

Verkliga livet ger mer

Matsalens buller tystnar och fikarasten börjar gå mot sitt slut. På väg ner mot skolbyggnaden och nästa lektion berättar Ida att hon önskar att utbildningen kunde pågå ett år till. Kanske ett kvitto på hur bra hon trivs på skolan. 

Även om mobilen ger underhållning, hjälper att hålla kontakten med vänner och familj hemma i Norrköping, beskriver Ida att upplevelserna med vännerna på utbildningen är långt mer givande. 

-Tik tok ger ju snabba dopaminkickar, som lägger sig ganska snabbt. När jag är med vänner är det belönande på ett helt annat sätt.

Reporter

Miranda Widdgård

Journaliststudent

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4