I 7.824 dagar, 21 långa år, har Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea, utan rättegång, utan dom. Blotta tanken är ryslig men verkligheten är värre. Förhållandena i Asmaras fängelser är svåra att föreställa sig. Det finns idag inte någon som inte känner till namnet Dawit Isaak, men anledningen till varför vi gör det grottar sig i mörker och sorg.
11 September 2001. När blickarna vänds mot röken från de brinnande tornen i USA passar Eritreas president Isaias Afwerki på. Tolv dagar efter terrorattacken i USA, och världens ögon riktade mot USA, infördes en massiv förändring i Eritrea. Regeringen förbjöder alla privatäganda tidningar och många av landets mest framstående journalister fängslades. En av de tiotal journalisterna som anklagades för brott mot rikets säkerhet var den svenska journalisten Dawit Isaak.
Idag ses Eritrea som världens största fängelse för journalister. Dawit Isaak har sen dess blivit en symbol för hotet mot pressfriheten. Han journalist kollega Khaled Abdu,chefredaktör för Admas, en privat veckotidning i Eritreas huvudstad Asmara, flydde från sitt hemland år 2000 efter att ha fått en rad hot från regeringen agenter. Han var en av de lyckliga, som lyckades ta sig ut landet.
Idag bor Khaled Abdu i Stockholm och är talesperson för sina kollegor som sitter fängslade.
Jag känner att jag har en moralisk skyldighet att berätta för jag är den del av dem.
– Khaled Abdu
– På den tiden fanns det ingen journalistutbildning i Eritrea så vi fick läsa andra ämnen på universitet. Jag och Mattewas Habteab studerade matematik ihop. Det är mina kollegor, mina vänner som sitter fängslade. Jag vet själv hur det känns att sitta i fängelse på grund av vad man sagt eller skrivit och det är därför det gör ont idag att veta vilka personer vi har förlorat och kämpar för, säger Khaled Abdu.
Khaled Abdu flydde till Saudiarabien 2000, där han fortsatte skriva på nätet och hoppades på att snart kunna återvända hem. Men efter bara några år blev situationen snart ohållbar även i Saudiarabien. Augusti 2003 landade han i Sverige. Samma år fick Abdu Human Rights Watchs pressfrihetspris för sitt arbete om situationen i Eritrea. I dag jobbar Khaledi i Stockholm som jobbcoach och leverantör för arbetsförmedlingen. Vid sidan om jobbar Khaled som journalist och bedriver en nyhetssida på tigrinska om det svenska samhället och och aktuella nyheter i världen. Khaled har länge varit aktiv i Free Dawit konventionen och hållit seminarier och manifestationer runt om Sverige om det fängslade journalisterna och den Eritreanska regimen. Och har länge varit kritisk mot Sverige tysta diplomati.
Sverige och tyst diplomati
– Det har nu gått 21 år. Hur kan Eritrea fria Dawit och behålla 14 andra journalister i fängelse.Det ger budskapet att är man Eritrean så är det ett brott och har man ett dubbel medborgarskap kan det fria en från fängelset. Detta skulle innebära till att en person med ett amerikanskt eller tyskt medborgarskap kan begära att bli frisläppt.
Sverige har länge dolt sina misslyckanden bakom de magiska orden ”tyst diplomati” för att befria Dawit Isaak, och det är för att de vet att de inte kan fria honom.
– Khaled Abdu
Regimen anser att Dawit är en eritreansk medborgare oavsett om han har dubbla medborgarskap. Vill Sverige fria Dawit måste strategin ändras från att ta bort fokuset på hans svenska medborgarskap och istället fokusera på att få ut alla de 14 fängslade journalisterna på de humanitära brotten mot mänskliga rättighet som sker i Eritrea, säger Khaled Abdu.
Sveriges val och den tysta diplomatin har under åren lett till en kantrad debatt om hur väl den tysta diplomati funkar. Under den årliga pressfrihetsdagen kommer det texter och debattörer som kräver att Sverige ska våga markera mot diktaturen och pressa utrikesministrarna att vara hårdare mot Eritrea. För det är det som kommer fria Dawit. Om vi genom hot och sanktioner kan förmå Eritrea att göra någonting hade det skett för länge sen. Sverige har genom åren lagt om strategin genom att bygga upp ett mer respektfull samarbeten där man försöker hitta gemensamma nämnder för att hålla dörren öppen för att en dag kunna befria Dawit. Men enligt Khaled är den största möjlighet för att befria Dawit Isaak genom att försöka fria alla fängslade journalisterna.
När detta skrivs har Dawit Isaak suttit fängslad i 7.824 dagar: 21 år: 154 dagar : 11 timmar: 06minuter.
Halimo Ali
a21alha@a21alhasvf-fhsk-se