1177 har en ny artikel som ska fungera som vägledning för den med klimatångest. ”Det är efter att flera regioner larmat om att det finns ett behov”, säger Annicka och Troedsson, pressansvarig på 1177:s redaktion.
Stiftelsen Godel har genomfört undersökningar kring svenska folkets oro för klimatförändringar och identieferat en ökande trend. 2019 låg andelen låg på 49% jämfört med senaste undersökningen, år 2022, som visade att 60% av svenska folket upplever klimatångest.
Ökningen har uppmärksammats hos regionerna efter att ett stort antal inringare bett om råd kring frågan. Dessutom har 1177:s redaktion fått in kontaktformulär med förfrågningar om en artikel om ämnet.
– Det gjordes en samlad bedömning som visade att det finns ett så pass stort behov att det behöver bemötas, säger Annicka Troedsson, pressansvarig på 1177.
Den nya artikeln erbjuder en guide till den med klimatångest och kan hittas under kategorin psykisk ohälsa.
Psykologen Kata Nylén som driver nätverket Klimatpsykologerna har varit med och granskat informationen som 1177 inkluderat i artikeln och tror att den kan vara nyttig information för vem som helst.
– Det kan vara bra att lära sig om känslor som uppstår av klimatförändringar, oavsett om man upplever klimatångest eller inte, säger hon.
Artikeln ger bland annat tips om hur man hittar sammanhang där man kan träffa andra som upplever samma sak. Den belyser också att oro och ångest kring klimatet inte behöver vara helt negativt, något Kata tycker är viktigt.
– Känslor av ångest ger oss information om att vi ska göra något åt en situation, och agera. Men det kan självklart vara tungt om det tar över i vardagen, då kan det vara bra att ta en paus från nyheterna ett tag, säger hon.