Att tändsticksområdet i Jönköping ska utvecklas har länge stått på agendan. Det är en ständig diskussion med många åsikter att ta hänsyn till. Debatt efter debatt och detaljplan efter detaljplan. Mycket snack och liten verkstad skulle man kunna säga…
När jag frågar de ansvariga på kommunen för området, hur har ni utvecklat området? Samt, hur ska ni utveckla området? råder det delade meningar. Man puttar problemen mellan varandra men det är ingen som kan sätta sig ansvarig för vad som ska ske med de gamla tändstickslokalerna.
Håkan Sylvan, planarkitekt för området säger att man vill bevara tanken med att det ska fortsätta “bedrivas kultur, skapa trygghet och blandade användningar.” Med blandade användningar menar han exempelvis butiker, restauranger, förenings- och utbildningsverksamhet – och bostäder. Allt kan låta väldigt bra, man vill låta beslut om tändsticksområdet tas i en demokratisk process, inte låta kommersiella bolag ta över och riskera att det kulturliv som frodats i de gamla tändstickornas lokaler försvinner. Problemet är att denna fint uttryckta demokratiska process gör att det verkar ta decennium innan ett förslag faktiskt blir verklighet.
Vätterhem har ända sedan 2011 varit intresserade av att utnyttja de lokaler som finns men de hade också en tanke om att bygga nya bostäder. Tiden gick men inte mycket hände på den fronten. Sedan stod det “klart” för två år sedan att man skulle renovera och inreda befintliga bostäder. Men det är som sagt mycket snack och lite verkstad.
– Några nya byggen har inte skett på grund av att man har satsat att bygga på andra ställen. Munksjöstaden är ett av dem, säger Sylvan som också menar att om Vätterhem vill ha bostäder i området får de köpa sig in som vilket annat bolag som helst.
Samtidigt är kommunen i det klara med att inte sälja något till privata aktörer utan att låta dem hyra in sig i lokalerna och på så sätt låta området utvecklas. Det har funnits butiker men flera har fått flytta ut genom åren på grund av ekonomiska skäl. Många har inte haft råd med att ha kvar sina verksamheter. Detta strider emot det fantastiska att det ska finnas blandade användningsområden som butiker. För just nu känns det ganska dött där nere förutom på kvällarna. Borde då inte kommunen kunna värna om dessa på ett bättre sätt om man nu vill ha en bred aktivitet på området?
I ena sekunden är saker klart, nästa är de på ruta ett igen. Bostäder ska fixas! Höghushotell ska byggas! Båda förslag som var fast beslutades för flera år sedan. Men i tisdags var debatten uppe igen. Vad vill vi? Hur ska vi få folk till tändsticksområdet?
Svaret är att ingen egentligen vet. Det finns tankar, det finns åsikter, men ingen vill ha dessa på sitt bord. Planchef Liselott Johanssons svar på att så få saker har skett är att “konsulterna inte har hunnit med”.
Det finns många detaljplaner kring riktlinjer som ska följas för en framtida utvecklingen av Tändsticksområdet. Dock är alla dessa detaljplaner ingenting värt om man ändå inte följer dem. Någon måste ta stafettpinnen annars kommer debatten om användningen av tändsticksområdet fortsätta handla om samma sak även om tio år.