Lyckat konstprojekt - allt fler unga söker sig till grafisk konst

Folk som fikar på tändsticksområdet

Konstnärshuset Svavel ville nå en yngre målgrupp. Nu har projektet börjat ge resultat. Allt fler hittar till föreningen.

– Ungdomar har en annan ingång. Deras konst är ofta frisk och härlig, säger Lisbeth Thapper, medlem i Dymlingen.

Konstnärshuset Svavel är hemvisten för de lokala konstföreningarna Konstgrafikerna och Dymlingen. Den gamla tegelbyggnaden är Jönköpings Mekka för konstnärer.

Konstgrafikerna är, som namnet avslöjar, en förening med konstgrafik som inriktning, medan Dymlingen är till för den som intresserar sig för målande.

Ung grafiker

2017 startades den ideella gruppen “Ung grafiker” som en underförening i Konstgrafikerna. Deras mål är att ge unga konstnärer en plattform att kunna växa och utvecklas. 
Evabritt Lindgren är en av grundarna. Hon upplever att intresset och nyfikenheten för grafiken är stor.
– Vi vill sprida kunskap om grafik, det är en intressant konstform med oändligt varierande uttryck.

På Mullsjö folkhögskola har elever från bildlinjen blivit inspirerade av Konstgrafikerna att testa på grafik. De har bland annat fått prova på att göra enkla tryck i torrnål.
– Jag skulle önska att fler unga besöker våra utställningar på Konstnärshuset Svavel. De som hittar till oss brukar vara intresserade, säger Evabritt Lindgren.

Som ung grafiker får man tillgång till lokalens verkstad, samt en mentor som stöttar och vägleder. Tanken är att ungdomar ska våga utforska olika tekniker och skapa egna grafiska konstverk. Screening, digital framställning, tryck på linoleum och etsning är några av de konstformer verksamheten erbjuder.

Tryckpress
Konstgrafik innefattar olika tekniker för reproduktion av konstverk. Det handlar om att skapa tryck av konstverk genom att överföra en bild från en platta, exempelvis trä, metall eller sten, till papper eller annat material. Vanliga tekniker inom konstgrafik inkluderar träsnitt, etsning, torrnål och screentryck. Foto: privat

"Känsla av samhörighet"

Roland Englund, ordförande för Konstgrafikerna menar att det idag är viktigare än någonsin att ungdomar börjar intressera sig för konst. Han tror att konsten kan påverka ungdomar att ändra sin mentalitet.
– En del unga är idag lite egocentriska, jag tror att konsten skulle kunna få dem att se på sin omgivning med snällare ögon. De skulle kunna få utlopp för sina känslor på ett sundare sätt.
Han anser också att det skulle vara nyttigt för unga att engagera sig mer i föreningslivet.
– Är man del av en förening ger det en känsla av samhörighet, samtidigt lär man sig att samarbeta och att anpassa sig.

För att bli antagen som ung grafiker krävs att man har en konstnärlig vision. Vid ansökan lämnas personligt brev, CV, ett antal bilder av sin konst samt ett referat in. Dessa bedöms av föreningens medlemmar.
För den som inte är lika konstinsatt erbjuds andra alternativ. Både Konstgrafikerna och Dymlingen anordnar några gånger om året kostnadsfria workshops för dem som vill prova på olika konstformer.

Konsten - en själslig upplevelse

Lisbeth Thapper har varit medlem i Dymlingen sedan 1987. Även hon vill locka ungdomar till skapande.
Konsten lär unga att se och uppleva själsligt. Det mår man väl av. Att idrotta är viktigt, konsten och naturen är en annan del.
Förutom verkstäder och workshops erbjuder Dymlingen utställningar som riktar sig till yngre, berättar Lisbeth Thapper.
– Vi vill göra det gynnsamt för skolor att ta del av och ställa ut sin konst kostnadsfritt. Där ingen talar om ifall man är duktig eller inte. Det ska vara fritt fram för alla!

Kvinna framför tavla
Lisbeth Thapper framför egenmålad tavla. Foto: privat

Varje år arrangeras Konstrondan i Jönköping och Lisbeth Thapper är en av dem som brukar ställa ut sina verk där. Hon upplever att intresset hos unga har ökat, både som utställare och som åskådare.
Hon menar att unga ofta är mer noggranna, något hon inte ser hos den äldre generationen.
– Pensionärer skapar av sin livserfarenhet och ser på saker på ett annat sätt. Ungdomar har en annan ingång. Deras konst är ofta frisk och härlig. Unga skapare är superrealister. Verken är noggranna och detaljrika. Människokroppar med tatueringar är en vanlig avbildning, säger hon. 

Lisbeth Thapper säger att utan konsten så vore hon ingenting.
– I perioder av stress och dåligt mående målar jag mindre, men jag märker att så fort jag börjar igen mår jag genast bättre.
– Det finns så många vägar att välja mellan för dagens ungdomar, jag tror att de som väljer konsten som sin blir lyckligare.

G-BVQ5VFQ7W4