En pandemi slog till och gjorde så att alla fick ställa in och ställa om. Grillplatser som stått tomma och skogar som bara nyttjas under kantarell – och blåbärssäsong började fyllas av människor som en gång dragit sig bort från skog och mark. Helt plötsligt ville man inte längre besöka ett köpcentrum. Dessutom kom det restriktioner som gjorde att personer över 70 år (och i riskgrupp) skulle hålla sig inne. Skulle man träffas var det utomhus som gällde och med ett avstånd på två meter.
Detta gjorde att Sveriges befolkning började utnyttja vår landyta till max. Platser som tidigare varit öde och inte använts mer än av kommunens scoutkårer blev nu den mest populära destinationen. Grillplatserna blev en samlingspunkt för alla generationer att tillsammans äta mat och äntligen kunna träffas, fast på avstånd.
Grillplatserna var så heta att när jag själv en dag skulle grilla med min familj fick vi åka till tre platser innan det tillslut blev en eldstad ledig som vi snabbt fick roffa åt oss innan någon annan hann före. Aldrig tidigare har det varit lättare att få en parkeringsplats på Asecs än vad det har varit att hitta en vid Dumme Mosse. Inte konstigt att årets julklapp 2020 blev det gamla stormköket. Företaget Trangia AB, som i 100 år tillverkat stormkök, har i år sålt mer än något annat år.
Men vad är det som läggs på alla grillar runt om i Sverige?
Med tanke på att det stundtals ekat tomt av Vaggeryds korv i köttdiskarna och försäljningen av korvbröd gått upp, kan man ändå dra slutsatsen att det i dessa pandemitider är korv med bröd som stått högst upp på menyn. Men visst finns det mer variation än så, det gäller bara att bredda sin fantasi. Inse att så länge du har eld finns det mängder med andra saker du kan grilla än korv.
Här kommer tre recept som är enkla och väldigt goda att ta med dig ut när du ska äta coronasäkert. Jag brukar alltid förespråka att matlagning inte behöver vara krångligt eller exakt. Ta vad du gillar, gör om, byt ut och höfta, då tycker jag det blir som bäst.
Och visst smakar maten bättre när man äter den ute?
Recept
Stormkökspasta
One pot pasta har blivit en populär rätt att laga på senare tid. Det går ut på att du slänger i allt du ska ha som kryddor, grönsaker, pasta och basen i en kastrull och kokar tills pastan är klar. Sen är det bara att servera.
Jag tog med mig mitt stormkök ut och slängde ihop en god vegansk pastarätt som dessutom inte krävde mycket jobb alls.
Det bästa är att man kan variera denna rätt utefter vad man har hemma i kylskåpet eller vad man är sugen på.
Ingredienser ca 4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 aubergine
Olja
½ paket champinjoner
500 g krossade tomater
Vatten, som täcker pastan
300 g pasta
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk soltorkade tomater
Salt
Basilika
Gör så här:
Förbered, antingen hemma eller på plats, med att hacka lök, vitlök, aubergine och champinjoner. Lägg allt i en och samma burk för att minska din packning. När du fått igång ditt stormkök så steker du på denna blandning i olja. Hälls sedanpå dom krossade tomaterna, pasta, vatten, kryddor och grönsaksbuljongen. Låt detta koka tills pastan är klar, håll lite koll på ifall det behövs mer vatten och blanda gärna några gånger i botten så det inte bränner fast. Smaka av och häll det sista av de soltorkade tomaterna.
Tips:
- Använd oljan ur burken med soltorkade tomaterna när du ska steka så minskar man svinnet och behöver inte släpa med sig ännu en grej i ryggsäcken.
- Skär upp buljongtärningen i små tunna skivor så löser den enklare upp sig och smaken sprider sig mer i rätten utan att du behöver röra om för mycket.
Kebab i bröd med limesallad och kebabsås
500 g kebab som du steker hemma innan och klär in i aluminiumfolie.
Pitabröd
Limesallad ingredienser ca 4 port
Tomat
Gurka
Rödlök
Mango
Limesaft
Rivet limeskal
Salt
Kebabsås ingredienser
2 dl créme fraiche
1 dl majonnäs, gärna Hellmans då det är väldigt neutral smak
½ tsk sambal oelek, ta mängd efter hur stark du vill din sås ska vara
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad apelsin
1 tsk socker
Cayennepeppar efter smak
Salt
Gör så här:
Blanda créme fraiche, majonnäs och vitlök i en bunke. Pressa sedan ned apelsin i en separat skål och häll på socker, blanda tills sockret har löst upp sig. Därefter smaksätter du din sås med apelsinblandningen, cayennepeppar, sambal oelek och salt. Hur stark och smakrik du vill ha din sås väljer du helt själv men det bästa är att börja försiktigt och sedan smaka av.
När du är på plats lägger du foliepaketet över elden tillsammans med pitabröden. När kebaben och bröden blivit varma tar du bort toppen på brödet och fyller den med kebab, limesallad och sås.
Tips:
- Lägg brödet i ett kaffefilter när du har grillat det, man slipper på så sätt bränna sig om händerna och det kladdar mindre.
- Kebaben går självklart att byta ut till både vegetariska och veganska alternativ. Dessutom om man har rester från till exempel tacofärs eller kyckling så är det bara göra på samma sätt för att sen värma på det på grillen.
Italiensk toast med basilikacreme
Ingredienser ca 4 port
8 skivor bröd, gärna något italienskt lantbröd
Soltorkade tomater hackade
Prosciuttoskinka, vill man göra den vegetarisk skippar man skinkan
Mozzarella
1 dl créme fraiche
100 g färskost
Basilika, både fryst, torkad och färsk funkar
1/2 – 1 tsk honung
Salt
Gör så här:
Blanda créme fraiche och färskost tillsammans med basilika, honung och salt.
Bred på rikligt med basilikacrémen på en av brödskivorna strö sedan över soltorkade tomater. Lägg på två bitar prosciuttoskinka och toppa med mozzarella och en sista brödskiva. Om du vill ha en vegetarisk variant så skippar du skinkan. Grilla den på ett galler över elden och vänd när den fått fin färg.
Tips:
- Ta riven mozzarella istället för en hel då riven ost smälter snabbare på grillen.
- Förbered smörgåsarna dagen innan så hinner dom gotta till sig extra mycket i kylskåpet under natten.
Isabell Elving