Det började med en vinst på 5000 kronor online. Det eskalerade fort och utvecklades till ett beroende som innefattade både lögner, skam och SMS-lån. Efter några år kulminerade spelproblematiken och den psykiska ohälsan så till den grad att han skrev ett avskedsbrev till sin familj. Idag har han varit spelfri i fem år och längtar efter att kunna hjälpa andra.
‘’Ingen ska känna som jag har gjort’’, säger Niclas Aronsson.
Niclas Aronsson från Ljungby är en av många som någon gång hamnat i ett spelberoende. Uppväxten och ungdomen visade inga som helst tecken på att han vid slutet av tonåren skulle få problem med spelandet. Han beskriver sin barndom som trygg, lugn med mycket socialt umgänge. Han höll på med idrott, fick utmärkelser som årets föredöme och beroendeproblematiken är inte något som ligger i släkten. Den till synes perfekta barndomen lyckades dock inte skydda honom från att helt och hållet slukas upp av spelens värld. Vid 20 års ålder hamnade han i ett spelberoende som pågick under hela tio år.
‘’Det tar allt du har och jag visste knappt själv vad det var jag hade gjort’’, förklarar Niclas.
Att definiera en specifik startpunkt för när spelproblematiken började är svårt. Niclas minns dock en episod väl när han, tillsammans med sina kompisar, började spela poker i 16 års åldern. Det blev en hobby och en rolig grej att göra innan festen. Vid 18 års ålder registrerade han sig för spel online och pokerspelandet med grabbarna övergick till liknande spel på nätet. Efter att ha vunnit en vinst på omkring 5000 kronor i samband med en kompisresa till Åre var han fast.
‘’Den händelsen kommer jag ofta tillbaka till’’, säger Niclas, och menar att detta kan ha varit början på det som senare kom att bli en lång och svår tid präglad av ångest, skuld och skam.
‘’Jag slutade absolut inte spela efter det’’, fortsätter han.
Spelproblematiken fortsatte. Han började tappa kontrollen, tog SMS-lån i sin tidigare flickväns namn och brände både lön och de dryga 80 000 kronorna som fanns avsatta på hans fondkonto. Allt för att kunna göra sig fri från både ekonomiska skulder, ångest och skam. Att hitta på historier för att hålla sitt beroende hemligt för omgivningen blev vardag och fungerade till slut som ren rutin. För Niclas del var det främst nät-och livebetting som ställde till det. De var lättillgängliga och han kunde spela var som helst.
‘’Det eskalerade fort och jag spelade på nätterna, på toaletten och i bilen’’, förklara Niclas, och menar att onlinespelen gjorde det svårare för honom att sluta spela.
Efter den första ordentliga kraschen fick Niclas hjälp av familj och vänner som gick in och löste ut alla hans lån, skulder och betalningsanmärkningar som han hade samlat på sig. Trots allt detta var hans spelberoende något som de inte diskuterade.
‘’Det fortsatte att vara elefanten i rummet’’, förklarar Niclas.
Efter ett spelfritt år trillade Niclas dit igen och spelproblematiken var tillbaka. Han hittade nya strategier för att kunna fortsätta spela. Han bytte bank, skapade nya konton och kunde på det sättet ta nya lån.
‘’Jag har alltid haft intresse för ekonomi och ekonomiska processer och man blir duktig på det när man är inne i allt det där’’, menar Niclas. ‘’Jag hade pärmar med papper och stenkoll på allt’’, fortsätter han.
Vid ett tillfälle går det så långt att Niclas skriver ett brev där han tar avsked av sina nära och kära. Skulden och skammen var så pass svår att han inte kunde se något hopp. Han skickade aldrig iväg meddelandet, men har anteckningen kvar i mobilen än idag. Det är en lång och välskriven text som väcker starka känslor av medlidande och empati för en kille som inte längre vet vad han ska göra.
‘’Där och då tror man att man svikit alla andra och att det inte fanns någon hjälp’’, förklarar Niclas.
Niclas hamnar till slut på ett behandlingshem i Linköping där han bor under åtta veckor för att bli kvitt sin inre speldemon för gott. Där bodde han tillsammans med personer i samma situation som honom och de fick behandling mellan 9-16 varje dag. Det var fokus på nya goda vanor, stresshantering och allmän kunskap kring psykologi.
Tiden på behandlingshemmet blev vändpunkten och Niclas bestämde sig för att sätta stopp för sitt spelberoende en gång för alla. Det var där han kom till insikt med vad han ville göra med sitt liv.
‘’Där och då kände jag en längtan efter få komma hem och prata om allt’’, förklarar Niclas. ‘’En längtan efter att hjälpa folk som lider av samma problem som jag’’. ‘’Ingen ska känna som jag har gjort’’.
Idag har Niclas varit spelfri i drygt sex år och jobbar nu heltid med sin egen organisation där han erbjuder både föreläsningar, workshops och utbildningar för att dela med sig av sina erfarenheter, sprida kunskap och hjälpa folk med spelberoende. Han har en vision om att kunna åka ut och föreläsa och sprida sitt budskap på gymnasieskolor.
‘’Längta inte efter de där 5000 kronorna’’, uppmanar Niclas. ‘’I början är det en längtan efter pengar men det utvecklas snabbt till ett dåligt mående istället’’.
För att nå ut till en bredare publik driver Niclas dessutom podden ‘’#Sluta Satsa’’. Genom den vill han bryta tabun och sprida både förståelse och kunskap kring spelproblematiken.
‘’Det går inte att ta bort möjligheten till spel’’, hävdar Niclas. Han betonar däremot vikten av att samhället måste bli mer öppet och tillåtande kring att prata känslor och att spelproblematiken är ett emotionellt beroende som snabbt blir självdestruktivt.
Idag lever Niclas ett lugnt och tryggt liv tillsammans med sin familj i Värnamo. Han har stora förhoppningar om att genom sin verksamhet kunna nå ut till både företagsledare, chefer och skolor, för att på så sätt sprida information kring hur man kan arbeta förebyggande för att mota speldjävulen i grind. För Niclas handlar det om att konkretisera spelproblematiken och synliggöra eventuella symptom på ett ohälsosamt spelande. Med information medföljer kunskap och genom kunskap kan fler få möjlighet till hjälp innan det går för långt.
Niclas lyckades efter många års slit och hårt arbete ta sig ur sitt spelberoende och dåliga mående. Det som i början kunde ses som en indirekt längtan efter pengar utvecklades sedan till att bli en längtan efter frihet och att lösa alla problem. Det hela slutade med en längtan efter att hjälpa andra, en stark vilja av att dela med sig av sina erfarenheter och bryta den tabu som fortfarande råder kring spelberoendet och alla konsekvenser den för med sig.
Marcus Krohn
j22krma@svf.fhsk.se