Den lokala litteraturkritikern Björn Kohlström, tidigare jurymedlem Augustprisjuryn, kommenterar den nyutformade kommitté – bestående av fem ledamöter från Svenska Akademien och fem externa litteraturkritiker – som ska rädda Akademien och nobelpriset i litteratur.

 Litteraturkritikern, läraren och författaren Björn Kohlström anser att den nyutformade Nobellkommittén – bestående av fem ledamöter av Akademien och fem externa litteraturkritiker – är ett resultat av en kompromiss som Nobelstiftelsen tvingat fram som krav för att Akademien ska få fortsätta få utse Nobelpristagare i litteratur.

– Nobelstiftelsen har tagit Akademien som gisslan,säger Björn Kohlström. Detta för att framtvinga åtgärder, förändringar och förnyelse inom Akademien. Det var i november förra året som Dagens Nyheter publicerat en artikel i vilken den så kallade ”Kulturprofilen” – med starka kopplingar till Akademien – anklagas av 18 kvinnor för olika former av sexuella trakasserier och övergrepp.

     Fem externa personer har tillsammans med fem ledamöter ur Svenska Akademien tillfrågats om de vill vara med och utse 2019 och 2020 års Nobelpris i litteratur. Akademiledamöterna är Per Wästberg, Horace Engdahl, Jesper Svenbro, Kristina Lugn och ständige sekreteraren Anders Olsson. De fem nya som ska ingå i Nobelkommittén är litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer; kritikern och förläggaren Henrik Petersen och författaren Gun-Britt Sundström.

– De har helt enkelt tillfrågats för att de är bra läsare, säger Björn Kohlström.

Han tror att just de har utsetts för att de har lite olika bakgrund och inte är ”likriktade”. De fem ledamöter som sitter i Akademien är kompetenta nog för att kunna utse en kommande pristagare, även utan de fem nya externa personerna. Men Kohlström har stor respekt för två av dessa:

– Rebecka Kärde och Kristoffer Leandoer är två kritiker som jag respekterar högt. Leandoer har goda kunskaper i fransk litteratur, Kärde kan grekiska (hon har åtminstone översatt Anne Carson).

På frågan om dessa fem utomstående borde ingå i en ny Akademi, svarar Kohlström att samtliga ledamöter borde ha bytts utför att starta en helt ny Akademi. Han tillägger att han inte har några synpunkter på vilka som skulle ingå i den nya Akademien, och att det skulle bli oerhört svårt för nya ledamöter att kunna göra något konstruktivt, då det verkar vara så djupa schismer i den nuvarande sammansättningen.  
– Akademiens anseende är dessutom så skadat att det kan ta minst 15-20 år att återupprätta förtroendet, om det ens räcker.

G-BVQ5VFQ7W4