Nya delägarna vill bygga motorväg genom Amazonas – nu svarar Oatly på kritiken

Den svenska havredrycksproducenten Oatly får en ny kontroversiell delägare.
Foto: Pressbild

Oklippt med VD Roberto Cerqueira och kommunikationschef Tilda Jönsson. 

Livsmedelsföretaget Oatly presenterade under onsdagen en ny delägare. Det är amerikanska Blackstone  – ett företag som bland annat kritiseras för att bidra till skövlingen av regnskog i Amazonas – som går in med nästan två miljarder kronor i den svenska havredryckstillverkaren.

— Vi är väl medvetna om att det är ett kontroversiellt val, men vi ser det som ett steg i rätt riktning, säger Oatlys vd Roberto Cerqueira. 

Oatly har under flera år profilerat sig som ett företag med en stark miljömedveten framtoning.

Därför väcktes kritiska röster när det ifjol stod klart att China Resources hade gått in som delägare. Det statsägda kinesiska företaget investerar i kolkraft samtidigt som Kina är det land som släpper ut mest koldioxid i världen – något som många menar rimmar illa med Oatlys hållbarhetsprofil.

På onsdagen offentliggjorde Oatly ännu en delägare. Det är det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone Group som investerar 1,8 miljarder kronor i det skånebaserade livsmedelsföretaget. 

Kritiseras av FN

Blackstone anklagas för att via sina bolag driva på exploateringen av Amazonas, framförallt genom ett planerat motorvägsbygge rakt igenom regnskogen.  Företaget har tidigare kritiserats av FN för att bryta mot mänskliga rättigheter och vd:n Stephen Schwarzman beskrivs ofta som en av president Donald Trumps närmaste män.

Återigen väcks frågor om Oatlys delägare, vilket är naturligt menar företagets vd, Roberto Cerqueira.

— Vi är väl medvetna om att det här är ett kontroversiellt val, men vi ser det som ett steg i rätt riktning.

Företagets kommunikationschef, Tilda Jönsson, fyller i:

— Vi förstår att människor har olika åsikter om den här investeringen, men förhoppningsvis delar vi alla samma mål: en grön och hållbar värld. På det här sättet vill vi visa för riskkapitalbolagen att det går att arbeta hållbart och samtidigt vara lönsam.

Blackstone är ett gigantiskt företag i relation till Oatly. Hur ska ni kunna påverka dem?

— Bara genom att de gör denna investeringen har vi lyckats påverka dem att gå i en mer hållbar utveckling, säger Roberto.

Oatlys vd Roberto Cerqueira och företagets kommunikationschef  Tilda Jönsson svarade på kritiken mot livsmedelsföretagets nya delägare. 

Christopher Danielsson

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up