Unikt samarbete ska få ukrainare in i svenska samhället

Den ena kommunen har varit bra på att ta emot flyktingar, den andra på att hitta bostäder till dem. Nu ska både Örebro och Jönköping lära av varandra för att förbättra för de ukrainska flyktingarna.

– Det var spännande att höra hur olika vi jobbar, säger Johanna Ronström, ordförande Röda Korset.

Aktörer från Jönköpings kommun åkte upp till Örebro för ett två dagars studiebesök förra veckan. Det har nu gått ungefär ett och ett halvt år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes och de första flyktingströmmarna kom ganska kort därefter till Sverige. I två kommuner som situationerna för de nyanlända ukrainarna har fungerat riktigt bra i, är Örebro och Jönköping.

 De hade hört talats om att det fungerar så bra i Örebro. Det var spännande att höra hur olika vi
jobbar och jag måste säga att Jönköping är jättebra på mottagandet av flyktingar och integration medan Örebro har varit bättre på bosättning, berättar Johanna Ronström.

Sedan de första flyktingströmmarna började komma har Johanna Ronström jobbat nära inpå med att integrera ukrainska flyktingar till samhället på olika sätt.

Under 2022 så blev jag anställd på 50 procent för att samordna civilsamhället till ukrainarna, jag hjälpte till med deras bosättning bland annat.

Hon var också med att finansiera den helt nya tjänsten ”flyktingguide” som ska hjälpa till med att specifikt integrera ukrainare i samhället. Till flyktingguiden kan ukrainare vända sig när de har alla möjliga frågor. Det kan vara om svenska samhället, skola, bostäder och allt mellan himmel och jord.

Flyktingmottagning, bosättning, integration var de ämnen som alltså stod på agendan i detta unika samarbete, får man ändå säga. Det är inte ofta kommuner möts på detta vis för att samverka för att förbättra flyktingars situationer. Detta enligt Johanna Ronström också.

– Jag vet inte hur ofta det förekommer att kommuner träffas så här för att dela med sig av erfarenheter, det är roligt.

"Det känns som att de här två kommunerna kom varandra närmre"

–  Mötena förra veckan handlade om att Jönköping var nyfikna på hur Örebro hade jobbat med flyktingarna från Ukraina.

Många var nöjda i efterhand med besöken och lämnade med en god känsla, framförallt för att båda parterna kunde lära sig så mycket men också för att samarbetet mellan kommunerna hade stärkts.

– Utbyten på det här strukturerade sättet är bra, det är aldrig skadligt att öppna upp sig till varandra.

 

G-BVQ5VFQ7W4