Pandemin slår hårt mot sommarjobben

Med bara månader kvar till sommaren finns det färre sommarjobb att söka än vanligt.  Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin.  I december och januari fanns det 425 färre arbetsplatser att söka till i sommar jämfört med förra året samma tid.

 -Till största delen beror det på pandemin och konkurrensen om jobben kommer öka, säger Lennart Svanberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Jönköping 

Förra året fanns det 2430 sommarjobb att söka och i år har den siffran sjunkit till 2005, visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen. Och fler kommer söka de sommarjobb som finns, säger Lennart Svanberg 

-Vår uppmaning är att vara ute i god tid, söka så brett som möjligt och hålla sig uppdaterad på vilka jobb som finns. Och våga pröva någonting annat än vad man kanske har tänkt sig. 

Han säger samtidigt att allt ändå kan ändras snabbt åt ena eller andra hållet beroende på pandemin. 

– Det kan öppna sig nya möjligheter ganska snabbt till sommaren eller tvärtom.  

 Carolina Johansson, elev på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, säger att det vore kul att testa något nytt men att det kan vara svårt.

-Jag har sommarjobb sen innan, jag har tidigare jobbat i kyrkan med ungdomsverksamhet och även på ett kafé. Det vore kul att testa något nytt men samtidigt är det skönt att veta vad man har. Jag tror att det kan vara svårt att få ett helt annat jobb. Har funderat lite på jobb inom äldreomsorgen i så fall, där tänker jag att det behövs. 

Även David Ljungqvist, elev på Södra Vätterbygdens folkhögskola, har jobb sedan innan och tycker även han att det hade varit jobbigt om han inte hade haft det. 

-Jag har kvar sommarjobb från mitt gamla arbete som jag jobbade med innan jag började plugga, så det känns lugnt. Men om jag inte hade haft det hade det varit jobbigt, speciellt en sommar som denna med coronan. 

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll Up