Under januari månad är det högtryck på våra pantbanker. Julklappsinköp och mellandagsrea är orsakerna till att det ökar just nu. – Det är främst guldföremål som belånas, säger Karl Erik Nilsson på Jönköpings Pantlånekassa.

Det är nu som pantbankerna har som mest att göra. En brist på kontanter uppstår efter en månad av julklappsinköp och köpcentrum som lockar med sina rea annonser. Augusti är också en månad som lockar folk till pantbankerna. Då är det semestrandet som grävt hål i plånboken. Fler och fler lever på kredit och det verkar även som om man inte har en sparad buffert på samma sätt som man hade för några år sedan. 

 

Pantbanken i Jönköping

Guldrusch

Det som belånas till största del är guldföremål. Guldpriset har på bara två år dubblerats och en normal klackring i guld ger cirka 1000 kronor. Det är även många som säljer sitt guld till pantbankerna utan några planer på att lösa in sin skuld. Då lägger man lånet på två månader istället för sex som är det normala. – Kunden får betala en månadskostnad för sitt lån men om man säger till att man inte tänker lösa ut det minskar vi ner låneperioden så att kunden inte behöver betala lika mycket, säger Karl Erik Nilsson som äger Jönköpings Pantlånekassa AB.

Udda föremål

Cirka 80 procent av det som belånas är guldföremål men även föremål som till exempel konst, musikinstrument och laptops utgör en stor del av det som lämnas in. Laptops och andra liknande saker ger dock inte så mycket pengar. – Värdeminskningen på IT-utrustning är mycket stor, därför kan vi inte betala det fulla dagsvärdet, berättar Karl Erik Nilsson. Några av de mer udda sakerna som pantbanken i Jönköping nu fått in är bland annat en kaptenskompass som är cirka 300 år gammal. Den användes av kaptenen i sin kabyss. Han kunde då följa kursen även då han inte var på befälsbryggan. Den har kungliga initialer och gav ägaren 30.000 kronor. I höstas fick man även in en klocka i helguld och med diamantinfattningar kring boetten, för den betalades 400.000 kronor ut.

Svenska pantbanksföreningen

Fyndläge

De föremålen som inte löses in blir utauktionerade via nätet. Där har alla möjlighet att lägga ett bud. Där finns det verkligen ett läge om man vill göra ett fynd. Är man sugen på en klocka i 500.000 kronorsklassen ska man hålla utkik på internet under våren.

Tommy Nilsson

G-BVQ5VFQ7W4