Till följd av den höjda parkeringsavgiften i Jönköpings centrum är många bilförare upprörda och svarar att de kommer att välja A6 före att handla i city.
– Det är tråkigt om kunderna lämnar centrum, säger Per Hasselqvist på parkeringsenheten.

TV4 Nyheterna i Jönköping visade tidigare idag att företagare i centrum är oroade över den stigande parkeringsavgiften som infördes vid årsskiftet.
De menar att allt fler kunder nu kommer att välja avgiftsfria parkeringsplatser som A6, före att handla i centrum.

Något som besvisligen också stämmer, då fyra av tio tillfrågade säger att de genom avgiftshöjningen nu istället kan välja A6 köpcentrum före att handla på stan. Men för några av bilförarna finns det inget val och en av dem är Sofie Palander:
– Jag jobbar här i centrum och i höstas kunde jag betala upp till 70 kronor på en dag, och nu höjer dom ännu mer. Jag tycker att det är dåligt, överallt ska dom suga ut pengar, säger hon.

Men det finns också dom som ser avgiftshöjningen på andra sätt och som är positivt inställd till den:
-Jag tror att det är viktigt att minska biltrafiken i tätorter som Jönköping, för miljön och för nästa generations skull och jag tycker därför att det är bra att dom höjer parkeringsavgiften i centrum, säger Ingrid Kaijser.

I närliggande städer som Göteborg och i Linköping är det dyrare att parkera än i Jönköping och Per Hasselqvist på parkeringsenheten vid tekniska kontoret menar att Jönköpings kommun ligger relativt lågt.
-Vi har tittat på andra kommuner i samma storlek som Jönköping och med dom ligger vi jämnt i frågan om parkeringsavgiften, säger han.

Vilket ansvar tar ni i att företagare i centrum kan förlora kunder till följd av den höjda parkeringsavgiften?

– Vi har försökt att tagit hänsyn till det genom att ligga kvar på samma avgifter i parkeringshuset. Där kostar det fortfarande 20 kronor för tre timmar och 12 kronor per timme, säger Hasselqvist.

Elin Igelström

G-BVQ5VFQ7W4