Elin Elderud har varit pressfotograf sedan 1996. Flertalet människor, ögonblick och stora händelser har fångats på bild av hennes kamera. “En bild säger mer än tusen ord”, lyder det gamla ordspråket. Men vad innebär det egentligen i praktiken? 
Efter närmare 30 år som fotograf sitter Elin inne på lika mycket kunskap och erfarenhet som antalet bilder sparade på hårddisken. 
-Som fotograf måste man ha lite jävlar anamma, poängterar Elin.

Biskopar, blåljus och kända bilar. Det är bara ett urval av det som Elin Elderud förevigat under sin karriär som pressfotograf. Hon har porträtterat alltifrån väpnade värdetransportrån till klockringande präster. Allt detta i syfte att sprida berättelser, skildra verkligheten och visualisera det som inte kan uttryckas med ord.
En nyhet kan sättas i ett helt annat sammanhang om den bildsätts på ett bra och genomtänkt sätt. Elin menar att det är viktigt att fokusera på fotojournalistiken, även om man arbetar som skrivande reporter.

2004 vann Elin Årets Bild i Sverige. Samma år kammade hon hem vinsten i European Press Photo Award. Det var med en färgsprakande bild på ett gäng biskopar utanför klosterkyrkan i Vadstena som tog henne hela vägen till Rom där hon fick ta emot sitt pris. 
-Det är nog en av de bilder som jag är mest nöjd med, säger Elin när hon visar upp fotot. Jag lyckades ta den från en plats och en vinkel som ingen annan fotograf hade hittat, fortsätter hon.

Vilka egenskaper kännetecknar en duktig fotograf?
-Man ska vara nyfiken, social och ha lätt för att ta folk. Man ska inte stå still utan cirkulera och våga stå på en annan plats där det inte finns andra fotografer. Uppfatta situationen och häng på!

Elin brukar utgå efter något som hon liknar vid fotograferandets A och O. En handfast lista som underlättar både för fotografen själv, men lika mycket för nyhetschefen på redaktionen.
-Fyra bilder är viktigt att få med sig hem efter ett jobb. En miljöbild, en bild i halvfigur, en porträttbild och slutligen en detaljbild. Tar du detta så har du allt du behöver för ett bildreportage.

Vilka bilder får dig att känna, “herregud, vad håller fotografen på med”?
-Pekbilder! När någon står och pekar på en plats för att förtydliga att “på den här stolen satt han”. Likaså Skrivbordsbilder. Ett tips kan vara att ta intervjun på telefon men häng sedan på i vad de senare ska göra. Fota ”in action” när folk jobbar till exempel. Själva intervjun kan man egentligen göra på telefon och boka en fotosession i efterhand. Det tråkigaste är att fota enkäter eller presskonferenser exempelvis. Då får man tänka, hur gör jag det absolut tråkigaste roligare då? Vid presskonferenser: Leta lite i pauserna, fota där och då. Håll koll, någon kanske halvsover? Då blir det oftast väldigt mycket bättre bilder än att bara ta dem rakt framifrån.

Tintin Palmér
j22pati@svf.fhsk.se 
Marcus Krohn
j22krma@svf.fhsk.se 

G-BVQ5VFQ7W4