Noah Toth: ”Pride är inte en böguppvisning”

”Killar, man är inte bög bara för att man manifesterar om lika rättigheter”

År efter år verkar det som om en stor del av Sveriges befolkning skulle behöva en förklaring gällande Pride. I dag är det Prideparad i Jönköping och om du ser paraden som något annat än en manifestation för lika rättigheter behöver du tänka till.

Jag hör och läser ofta om hur personer ser Pride som ett extremt jippo, att de uppfattar Pride som ett tåg där utklädda, sminkade och färgglada personer med ”konstiga” sexuella läggningar går och visar upp sig. En fullkomligt absurd uppfattning och när folk tänker på det viset om Pride har vi hamnat väldigt fel. Pride är en manifestation för alla människors lika värde, oavsett sexualitet – det är inte en uppvisning av gruppen HBTQ+ och vilka som tillhör den.

Prideparaden är till för alla. Oavsett om du går sminkad och färgglad eller i T-shirt och jeans. En del vill ge ett starkt intryck och vill vara extra färgglada eller sminkade en festdag som Pride. Min uppfattning är att de gör det för att det är accepterat på ett helt annat sätt under Pride än vad det är resten av dagarna på året. Och eftersom paraden är till för att alla ska kunna vara som de vill, måste ju alla få vara och se ut som de vill även under paraden. Det är viktigt att förstå att HBTQ-personer inte ser ut på ett speciellt sätt. Alla personer, färggbomber som ”vardagsklädda”, deltar i Pride och budkapet med paraden är ju att alla ska vara accepterade oavsett utseende eller personlighet. 

Fler och fler förstår dock att du inte behöver vara HBTQ-person själv för att gå Pride. De senaste två åren har nästintill 10 000 personer deltagit i Jönköping Qom Ut:s Prideparad. Med de siffrorna som facit kan man själv dra slutsatsen att inte alla som deltar är HBTQ-personer. Och det är inte meningen heller. Om du tycker att alla människor ska ha lika rättigheter oavsett sexualitet kan du gå med i Prideparaden. Det syns att fler förstår det, men fler måste våga delta. Killar, man är inte bög bara för att man manifesterar för lika rättigheter. 

Det är också viktigt att inse att inte alla HBTQ-personer med lätthet deltar i Pride. Många i min vänskapskrets som är HBTQ-personer undviker Prideparaden för att de inte vill eller inte vågar. Ofta på grund av anledningarna ovan, som gör att det ständigt finns en rädsla för att bli dömd eller att folk ska missuppfatta dem.

Vad hade hänt om killgängen tillsammans gått Pride? Om kollegor på en arbetsplats går Pride? Om familjer går tillsammans? Hade det då funnits samma missuppfattningar om Prides betydelse? Nej, då hade Prideparaden blivit taget för vad det är till för att vara – en timme om året då alla som står bakom människors lika rättigheter samlas för att tillsammans visa det i en parad, oavsett om du är HBTQ+ eller inte. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.