Handla själv dygnet runt helt obemannat. Den första obemannade butiken kom till Sverige år 2016, sen dess har allt fler öppnat runt om i landet. 6 februari i år fick Barnarp i Jönköpings kommun sin första obemannade matbutik.  

– Man laddar först ner Lifvs appen och då får man registrera ett konto. För att öppna dörren får man logga in med sin bank-id på appen. Sedan använder man appen för att scanna varorna, lite som självscanning. Och när man är klar betalar man med appen, förklarar Samuel Björgvinsson butikschef för Lifvs.      

Samuel Björgvinsson berättar att han tidigare jobbade som regionchef, men blev varslad på grund av corona. Då började han söka jobb och tyckte att obemannad matbutik lät intressant. Speciellt då han har 14 års erfarenhet inom livsmedelsbutik. Och responsen på butiken har varit väldigt bra. 

-Vi har fått jättepositiv respons. De är jätteglada, äntligen har det kommit en butik till Barnarp. 

Och att få kunder har inte varit något problem alls berättar Samuel. 

-Varje dag kommer det alltid någon ny som inte vet hur det funkar. 

Pandemin har gjort jättemycket. Det gör ju att man kan gå och handla när som helst på dygnet, man behöver inte stå och köa. Det har varit ett plus. 

Och när det kommer till problem som snatteri berättar Samuel att de inte haft några alls.

-Nej, inte här. Vi har vissa områden som vi haft lite problem med. Men Barnarp funkar jättebra. Vi har två kameror här inne som har 360 graders vinkel, man ser hela butiken. Alla som kommer loggar in med bank-id för att komma in. Man vet vem som kommer in. Och är det så att det försvinner mycket så kan vi lokalisera personen och vem det är. 

I dagsläget har Samuel endast butiken i Barnarp men han säger att tanken är att det ska bli fler i Jönköpings området och han tror att det finns en framtid för obemannade butiker.  

– Lifvs har funnits sedan början av 2019 och har 27 butiker i Sverige. Men vårt mål på Lifvs är 300 butiker i Sverige. Jag tror att det kommer gå bra. Det här är jättesmidigt, framförallt nu i corona. Jag tror vi kommer tänka om lite grann, hur vi handlar och hur vi funkar i framtiden. Jag tror på obemannat, man sköter sig själv och man behöver inte ha någon som övervakar en, säger Samuel.  

Varför handlar du på en obemannad butik? 

Marie Wegerstrand: Det är den enda som finns i Barnarp. Vi har lite längre till de andra butikerna, men om man vill cykla eller gå så är den här den enda som finns. Men jag gillar också konceptet, speciellt i dessa tider också. Det är rätt skönt, man är inte så många åt gången och det är smidigt. 

Cecilia Linde: Mestadels för att det inte finns någon bemannad i Barnarp.  

Linda Källeholm: För att det är väldigt smidigt. Och för att det inte finns något annat i närheten, då blir det att man handlar här för närhetens skull.   

Har du upplevt problem?

Marie Wegerstrand: Ja, ibland när man ska scanna så funkar inte alla etiketter. Men då kan man alltid söka och lösa det. Men jag kan förstå att det kan vara ett problem för de äldre kanske. Alla kanske inte kan eller vet hur man gör.   

Cecilia Linde: Nej, allt funkar bra. 

Linda Källeholm: Nej, aldrig.

Vad handlar du här?

Marie Wegerstrand: Saker som behövs lite då och då. Man kan handlar mer här om man vill, som jag också tycker är bra. 

Cecilia Linde: Småsaker mest. 

Linda Källeholm: Småsaker.  

Är detta framtiden tror du? 

Marie Wegerstrand: Det hoppas jag inte. Jag tror att det kommer bli mer såna här butiker på ställen som Barnarp där man kanske behöver något litet för lokalbefolkningen. Men vi är ändå människor som behöver kontakt med varandra. Och jag tror inte det kommer ersätta den sociala kontakten som vi faktiskt behöver. 

Cecilia Linde: Jag hoppas att det kommer att finnas både och.  

Linda Källeholm: Ja, varför inte. Personal kostar rätt så mycket. Så länge folk visar att de kan hantera det så tror jag absolut att detta är framgångskoncept. 

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4