För 30 år sedan slog dörrarna upp för första gången för Bikupan på Tändsticksområdet. Bikupan är en butik som enbart fokuserar på att sälja Fairtrade- och närproducerade produkter och livsmedel.
– Det är en kooperativ ekonomisk förening. När man blir medlem går man in med en kontantinsats. Det är bara privatpersoner som kan vara med som delägare, man kan bara ha en insats per person, säger Stefan Rydberg som har varit anställd i 23 år.
Innan butiken öppnade var Bikupan en inköpsförening driven av människor som ville ha ekologiskt odlad mat. 1989 bestämde de sig att det skulle öppna en butik och var en av de första hyresgästerna på det “nya” tändsticksområdet.
– Från början var det bara ekologisk mat och andra miljöbra saker som rengöring och personlig hygien till exempel. Genom åren har det tillkommit närproducerat och så har rättvisefrågor lyfts upp.
Stefan tycker det är viktigt att tänka både på att producenterna har bra villkor och att maten ska vara närproducerad. Det finns också artiklar i butiken som inte är närproducerade, men de är nödvändiga för att täcka ett brett sortiment. Säsongsbaserade råvaror som frukt och grönt har också högsta prioritet.
Trots att olika studier har kommit fram till att ekologiskt odlade varor inte skulle behöva vara bättre för miljön än konventionellt odlade varor tycker Stefan Rydberg att miljömärkta varor alltid är bättre.
– Jag själv brukar använda mig av två forskarrapporter som jag har hört talas om. Enligt dem har de hittat bekämpningsmedelsrester i barns urin och i vårt grundvatten. De två sakerna tycker jag räcker som motargument för att välja ekologiskt.
– Man kan alltid diskutera energikonsumtion hit och dit. Utan tvekan kör man mer i den ekologiska åkern och då går det åt mera diesel för traktorerna. Men det är ett bättre alternativ än kemisk odling.
–Bikupan uppmanar sina anställda att tänka miljösmart genom att till exempel ta cykeln eller bussen till jobbet. De har också satsat på att ha bra kylar och förvaringsalternativ för sina produkter. De bortprioriterar också produkter som kräver långa transporter. Mer än 95 procent av deras sortiment är ekocertifierade och närproducerat.
– Vi har många mindre producenter som är för små att ha ekocertifiering, för det kostar rätt mycket att certifiera, säger Stefan Rydberg.