Lågt valdeltagande betydde högt resultat för socialdemokraterna, och vice versa för Folkpartiet. Men hur har partierna resonerat när de har planerat sina valkampanjer, och var har man lagt krutet?
– Vi har lagt krutet där vi tror att vi har störst möjligheter, säger Bertil Rylner, vice ordförande i Folkpartiet i Jönköping.

Vid kommunvalet 2006 kunde man se en tydlig skillnad i valresultatet i olika kretsar hos Socialdemokraterna och Folkpartiet. Ju lägre valdeltagandet var i en krets, desto högre blev Socialdemokraternas resultat. Och motsatsen blev resultatet för Folkpartiet, ju fler som röstade desto bättre gick det för partiet. Och det finns flera förklaringar till det, menar Bertil Rylner, vice ordförande för Folkpartiet i Jönköping.

– Vi har ju inte ekonomiska resurser att bearbeta alla invånare, rakt av, utan har valt att koncentrera oss till de områden där vi tror att vi ligger bäst till, säger Bertil.

De områden där de här skillnaderna märks extra tydligt är områden som ofta enligt statistik från Jönköpings kommun är mer invandrartäta och har högre arbetslöshet, samt, där valdeltagandet är lägre. Områden som Råslätt, Österängen och Öxnehaga.

Men då valresultatet för FP inte blev någon succé vid valet 2006 har man valt att göra saker lite annorlunda den här gången. Exempelvis satsar man hårt på att finnas ute på Råslätt, och det genom en av sina medlemmar.
– Vi tycker att man ska ha en naturlig koppling till de områden där man finns, och ha människor där som stöttar upp, säger Bertil och tillägger.
– Därför har vi ju fått kritik på Socialdemokraterna, som säger ”Jaha, nu dyker ni upp”. Men det är ju för att vi har fått en ny medlem, som bor där ute och som jobbar för oss där ute.

Folkpartiet har alltså valt att satsa på områden där man normalt är starka, men med speciella satsningar på Råslätt.
Socialdemokraterna hade ett helt annat valresultat i områden som Råslätt, men har också en helt annan strategi. Där är man väldigt synliga, och jobbar väldigt mycket för att nå så många människor som möjligt, menar socialdemokratiska kommunalrådet Elin Lagerqvist.
– Där behöver människorna solidarisk politik, och där finns de som har det alla tuffast. Därför är det inget konstigt att vi i Socialdemokraterna är där.

Gör ni någonting fundamentalt annorlunda till den här valrörelsen?
– Vi har mycket, mycket fler människor igång på fler platser. Vi har nog aldrig haft en så aktiv valrörelse, säger Elin Lagerqvist.

G-BVQ5VFQ7W4