Idag inleds ishockey-VM ifrån lettiska Riga. 64 matcher hotar public service-uppdraget och mångsidigheten i SVT:s kanaler framöver. Ett mästerskap som ändå saknar världsmästarklass, inte ens Finlands hjälte från 2019 Kaapo Kakko deltar som frälste finska lejonen med nationens tredje VM-guld.

Varje dag kommer vi att bjudas på fyra mer eller mindre intressanta matcher. Idag lyder matcherna som följer: Ryssland-Tjeckien, Tyskland-Italien, Kanada-Lettland och Belarus-Slovakien. Av dessa är tre lag intressanta: Ryssland, Tjeckien och Kanada. Däremot är Ryssland-Tjeckien den enda matchen jag kommer bevittna idag, dels för att de spelar i Sveriges grupp och för att laget kan gå till slutspel och Ryssland är ändå favorittippade, en rimlig match att visa i linjär tv.
Efter Rapports 19:30-sändning ikväll är det direkt in i periodpausen mellan Kanada och Lettland, en match som är helt ointressant. När länderna har mötts under 2000-talet har Kanada vunnit varje gång. Med andra ord väntar en lätt match. Kollar man tablån de senaste fredagarna hittar man långfilm på bästa sändningstid. Till exempel Jönssonligan efter ”Bäst i Test”:s säsongsavslutning och det finns säkert en baktanke med det. Hockey-VM upptar två fredagar och sedan följer Fotbolls-EM. SVT låter bli att sparka i gång ny fredagsunderhållning innan mästerskapet. Även fast det troligen lockar fler tittare än två fredagskvällar med Lettlands matcher mot Kanada och Norge.
Historisk satsning
SVT gör sin största hockeysatsning någonsin samtidigt som Stanley Cup-slutspelet pågår vilket uppehåller många världsspelare. Det gör att landslagen har svårt att knyta sina bästa spelare till sig. För några dagar sedan stod det klart att Sverige har med sig några NHL-stjärnor, till exempel Rickard Rakell. Men stjärnor som Mika Zibanejad, John Klingberg och Elias Lindholm har lämnat återbud. Det är ett världsmästerskap men utan de bästa tappar turneringen lätt status och intresset hos fansen. Men för SVT:s historiska satsning kanske det finns något positivt i NHL-avbräcken ändå: Fler matcher av det dramatiska slaget mellan nationer där matchbilden egentligen skulle bli som en ångvälts framfart. Men även kommentatorn Chris Härenstams entusiasm över att presentera spelare lär komma väl till pass. Under hans 29 matcher i Riga är många spelare obekanta för oss tittare.
Men helt dum är väl tablån inte? Ishockeyn är ändå en av de mest populära sporterna både i Sverige och världen. På så sätt är mästerskapet värd sin plats i rampljuset. Hockey-VM 2019 i SVT var ändå det mest tittade tv-programmet sett över alla åldrar och målgrupper. Flertalet av matcherna sågs faktiskt av över miljonen, så satsningen är nog befogad.
Obligatorisk betalning för världsmästerskap
Trots att tittarsiffrorna var höga förra gången så är det ändå public service som sänder. Alla betalar sin beskärda del för att hålla maskineriet i gång. Tanken med public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden. Men hela befolkningen vill garanterat inte betala för att kolla på ett världsmästerskap med klubba och puck. Det går varken att klassa som mångsidigt eller att det skulle vara varierande områden. Så under de närmsta veckorna får public service-uppdraget ge plats för ishockey.
Heja Sverige
Men för dig som vill veta vem som blir världsmästare har du inga betalväggar att brottas med. SVT är kanalen för dig, nästan så man kan gå tillbaka till tiden med två kanaler. Men för hockeymotståndarna är SVT:s kanaler det sämsta att uppehålla sig med närmsta månaden. Men vi får innerligt hoppas att Sverige ger allt så vi blir en enad nation bakom Garpenlövs Tre Kronor. För jag tror vi alla saknar den där mästerskapshysterin som uppstår, speciellt efter ett år med idrottsmotståndaren corona.
Slutligen – ”Nu tar vi dem” som svenska ishockeylandslaget sjöng 1989 med Håkan Södergren i spetsen.
Kriga för VM-guld i Riga så vi får sjunga nationalsången två gånger den sjätte juni. Resan dit börjar imorgon lördag med mötet Danmark-Sverige lagom till brunchen.
Krönikör: Josef Jacobson
j20jajo@svf.fhsk.se