Tania Gazi: “Du kan köpa din lycka på olika sätt”

Tania Gazi: “Du kan köpa din lycka på olika sätt”
1 1
Read Time:2 Minute, 29 Second

GÄSTKRÖNIKA: Tania Gazi växte upp i en fattig familj på bondgården och en rik i stan, båda med målet att köpa sig till lycka. Men är överhuvudtaget möjligt?

När jag var liten bodde jag i flera familjer. De var olika, men något de alla hade gemensamt var att de trodde att pengar skulle göra dem lyckligare.

Från min familj på bondgården som inte hade råd med ost, där min familjehemsmamma sa att jag fick äta max en banan om dagen och inte fick ha smör på stekt potatis, till den rika familjen i Borlänges stadsliv, med sin finska bastu, biljardbordet i källaren och bubbelpoolen på altanen. Jag såg hur de köpte trisslott efter trisslott och hur det alltid fanns mängder av bananer och avokado i fruktskålen. Jag såg också hur mycket de jobbade och hur lite tid de hade för vänner. De sa ofta “när vi köpt den där poolen, det där huset… då kommer vi bli lyckligare”.  Och ja, det blev de. För en liten stund. Sedan ville de ha mer. Om och om igen.

Har du också känt så? Att om du bara köper den där nya klockan, den där lägenheten eller får en bättre lön, så kommer du bli lyckligare? Detta kallas för hedonisk anpassning och handlar om att vi har en tendens att uppleva mycket glädje, men ganska snabbt kan anpassa oss till det vi önskat. Så vi kan bli jätteglada för den nya bilen, men ganska snabbt vänja oss vid den. Detta händer om och om igen. Du tror att du blir glad, men måste alltid köpa nya saker för att bli glad igen. 

Pengar kan köpa dig lycka. En studie från 2010 med forskaren Daniel Kahneman ville  undersöka om lycka kan köpa pengar. Det var 450 000 personer som deltog i studien och Daniel tittade på hur nöjda de var med sina liv och hur de upplevde lycka i vardagen. Studien visade att ju mer pengar du tjänar, desto mer positivt tänker du om ditt liv. Men den lyckan ökar bara till en viss gräns. Din inkomst är mer relaterad till hur du ser på ditt liv, än din lycka i vardagen. Så hur kan pengar köpa dig lycka?

Ge till andra. Du kommer bli gladare av att ge bort presenter till andra. Investera pengar i dina relationer och gör något tillsammans eller för någon annan!

Köp upplevelser. Att skapa minnen gör att du njuter mer av det du köpt och den glädjen kan hålla i sig längre än om du köper en sak.

Köp mindre saker flera gånger. Då kommer du återuppleva kicken av glädje. 

Så ja, pengar kan köpa din lycka, men på olika sätt. Min rika familj i Borlänge fick snabba kickar, men i längden var de inte lyckliga. Längtan efter pengar kan göra att vi missar andra viktiga saker i livet. Så vårda dina relationer och tänk på hur du spenderar dina pengar.

Gästkrönika från Tania Gazi, J1

J22gata@svf.fhsk.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Axel Strandberg

Scroll Up