Några teaterelever från Sundsgården folkhögskola i Helsingborg besökte Södra Vätterbygdens folkhögskola med sin turné Häxhammarhösten. Pjäsen handlar om vänskap, kärlek och cancelkulturen – men Jönköping är inte sista stoppet på deras turné.
I pjäsen får vi följa fyra karaktärer i två parallella tider, Karin och Anne som lever under 1600-talet Sverige med förbjuden kärlek till varandra och där man får se alltifrån förföljelse och häxbränning. Sedan får vi hänga med bästa vännerna Kristian och Jakob där Jakob blir utstött av Kristians nya vänner för att han är annorlunda.
– Den handlar om cancel-kulturen och framförallt hur den kan uttryckas sig på olika sätt, säger Aron Eriksson som är en av eleverna och som spelar Jakob.
Med hjälp av deras lärare Tobias så kopplade de ihop det med häxprocesserna som skedde i Sverige under 1600-talet. Hur de jagade efter personer som var annorlunda och ville få bort dem. Detta är något som de vill koppla med i dagens samhälle.
Vad är det ni vill förmedla med den här pjäsen?
– Vi vill inte driva någon politisk agenda, vi vill snarare lyfta att den kan kopplas till våran överlevnad, om jag är i en grupp och vi tänker samma så kan vi stötta ut någon från gruppen så överlever gruppen mer, säger Jonas Bendroth som spelar Kristian.
Kristian vill prata mer om utrysningskulturen, då historien om han och Jacobs karaktärer handlar om det. Och han tycker det är viktigt att vi pratar om hur personer kan frysa ut varandra på sociala medier.
– Det finns fortfarande kvar genom stora sociala medier plattformar där människor med väldigt mycket makt har förmågan att frysa ut aktörer som har avvikande åsikter, säger Jonas Bendroth.
Hur mycket arbete har ni lagt på denna pjäsen?
– Mycket, säger Freja Axén och skrattar.
Vart blir ert nästa stopp i turnén?
– Hjälmareds Folkhögskola, säger Freja Axén.
Robin Fransson
j22frro@svf.fhsk.se