– Det är dags för nästa generation socialdemokrater att ta över nu.

Det säger SSU:s ordförande i Jönköpings län angående partiets framtid.


Socialdemokraternas resultat i det senaste riksdagsvalet var det sämsta i modern tid. I söndags meddelade Mona Sahlin att hon kommer att avgå. Kritiken mot det som varit och debatten om partiets framtid har varit intensiv ända sedan valresultatet presenterades. Ungdomsförbundet SSU har varit bland de mest kritiska. Tre ledamöter från SSU:s förbundsstyrelse var bland de första att öppet kräva Mona Sahlins avgång. Jonas Nilsson, ordförande för SSU i Jönköpings län, menar att förnyelse och förändring i partiet är ett måste.

– Det är inte bara Mona Sahlin som är problemet. Jag hoppas att fler ställer sina platser till förfogande.

Måste hitta sitt uppdrag igen

Socialdemokraterna har haft många starka ledare. Med en tendens att gå sin egen väg lite för mycket, enligt Jonas Nilsson.

– Man ska utgå från de politiska beslut som kongressen fattar, men så har det inte varit fullt ut. Vissa har inte tagit tillräckligt mycket hänsyn till kongressen.

Samtidigt hävdar han att det viktigaste nu är att hitta tillbaka till kärnan; att tydliggöra politiken och hitta sitt uppdrag igen.

– Det är vad vi främst har misslyckats med. Vi behöver ta en rejäl diskussion om det.

De viktigaste framtidsfrågorna för Socialdemokraterna är ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik, enligt Jonas Nilsson. Framför allt hur man ska nå full sysselsättning. Och att öka jämlikheten.

Man ska ställa höga krav på en ledare

Spekulationerna om och önskemålen på Mona Sahlins efterträdare är många. I tisdagens tidning hade Göteborgsposten sammanställt de krav partidistrikten har på den nya ledaren. Sammanfattningsvis vill man ha ”en ung, erfaren ledare, förankrad i både partiet och folklagren, en god debattör som är medial, tydlig och lyssnande.”

Kan kraven och trycket på den nya ledaren bli för stora?

– Nej, absolut inte. Det är högst rimliga krav. Det finns många som har varit aktiva i SSU sedan 14-årsåldern. Så att vara ung och ha politisk erfarenhet är ingen motsättning. Man ska ställa höga krav på en ledare.

Enligt en artikel i DN är Smedjebackens socialdemokraters kravlista något annorlunda. De tycker att den nya partiledaren ska ha haft ett jobb, varit arbetslös och helst ha slagits mot försäkringskassan. Jonas Nilsson håller med om att det är viktigt att ha arbetslivserfarenhet. Och att ledaren måste ha en förmåga till empati.

Bör ta tillvara på medlemmarnas intresse

Själv tycker han att Mona Sahlins efterträdare måste vara någon som inte har ett bagage av tidigare misstag.

– Media har oerhört lätt för att ta upp sådana saker. Personen behöver också vara retorisk skicklig, ta tillvara på medlemmarnas intresse, följa kongressens beslut, och ha ett brett stöd hos svenska folket.

Han tycker att det finns flera personer som sitter i ledande ställning som skulle kunna vara bra som ny partiledare.

– Morgan Johansson och Veronica Palm, till exempel.

SSU:s ordförande Jytte Guteland har även nämnts som en eventuell efterträdare.

– Jag vet inget mer om det än att media spekulerat. När jag träffade henne härom dagen sa hon ingenting om det. Jag tror inte heller att hon skulle ställa upp. 30 år är nog lite för ungt för att bli partiledare.

Läs mer: Så bör den nya partiledaren vara enligt lokala Jönköpingspolitiker.