Dagen efter den tragiska olyckan på Vallsjön i Sävsjö, som kostade fyra människor livet och orsakade ett stor räddningspådrag, varnar nu Jan Insulander på Issäkerhetsrådet för vårens förrädiska isar.

– När plusgraderna kommer kan isens kvalitet förändras på bara någon timme, det är vansinne att ge sig ut på sjön då. Då hjälper det inte ens med isdubbar. 

I Sävsjö håller Vallsjö kyrka och församlingshem öppet i helgen för tröst och enskilda samtal.

Räddningstjänsten larmades vid 18-tiden igår om en drunkningsolycka i Vallsjön i Sävsjö. En person hade sett en livboj på isen och reagerat. Det rörde sig om fyra män i 70-årsåldern som gått genom isen.

– Det blev ett oerhört pådrag, ett av de största på många år för oss i samband med en sådan här typ av olycka. Vi hade fyra styrkor på plats från fem olika stationer vilket rör sig om ungefär 20 till 25 brandmän samt polis och fem ambulanser, säger Tommy Fors, räddningstjänsten Sävsjö.

Trots åtskilliga återupplivningsförsök, så gick de fyra männens liv inte att rädda. De avlidnas anhöriga är informerade och i kontakt med POSOM för psykiskt och socialt stöd. 

– Vi vill inte att någon ska gå på isarna i närområdet som det ser ut nu. Vi kommer se till så att varningskyltar kommer att finnas i närheten av sjöarna, och även försöka nå ut med budskapet ytterligare. 

Isens kvalité försämras fort

Jan Insulander på Issäkerhetsrådet säger att man inte bör gå på isarna om man befinner sig i dom södra delarna av Sverige.

– Isarna har inte hunnit bli jättetjocka, och när plusgraderna kommer och solen börjar gassa så kan det bli stora skillnader i isens kvalité på bara någon timme. Det är vansinne att ge sig ut på isarna just nu, säger han. 

Varje år förolyckas ungefär tio stycken människor i isrelaterade olyckor. De flesta olyckorna sker i början av våren, då isarna lätt kan uppfattas som tjockare än vad dom egentligen är. Trots varningar fortsätter folk att ge sig ut på sjön.

– Det luriga är att det är extremt svårt som privatperson att avgöra hur pass tjock isen är. Man måste ha koll på det innan man ger sig ut, och när det är plusgrader ska man absolut inte gå ut på isen. Då hjälper inte ens isdubbar eftersom isen är i så pass dåligt skick.

Olle Rydqvist

j20ryol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4