Efter stora debatter de senaste månaderna angående Arbetsförmedlingens vara eller icke vara börjar en tydligare bild klarna. Arbetsförmedlingen ska efter förra årets genomförande av Moderaterna och Kristdemokraternas budgetförslag omstrukturera sin verksamhet.
Från september i år och fram till årsskiftet ska 90 kontor avvecklas och den siffran kommer under nästa år stiga ytterligare till 132. Under 2019 har 4.500 anställda varslats samt 3.000 har självmant sagt upp sig. Något som vittnar om en osäker framtid för organisationen.
Under en pressträff 28 november underströk arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) det har uttryckts en oro hos de anställda på Arbetsförmedlingen angående den riktning organisationen ska ta. Men vi vet att en ny gestaltning av Arbetsförmedlingen kommer att ske i framtiden.
– Den reformeringen som planeras av Arbetsförmedlingen är inte igång än, men ett av huvuduppdragen för oss kommer att upphandla tjänster från fristående aktörer, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.
Ändringen i verksamheten kommer även påverka de leverantörer Arbetsförmedlingen tidigare anlitat ”Stöd och matchning ’’(STOM)”.
Från och med mars 2020 kommer den nya tjänsten ”Kundval Rusta och matcha” att införas och testas under det året. De människor som är arbetssökande kommer då att matchas till de fristående aktörer som Arbetsförmedlingen kommer att jobba med. För att sedan få möjligheten att välja vilken av dessa leverantörer de vill använda sig av utifrån Lagen om frihet (LOV). 32 kommuner runt om i landet kommer att få prova på det nya systemet. Vilket kommer innefatta närmare 33.000 människor som söker jobb. Det kommer i sådana fall innebära att arbetsförmedlingen blir en bro mellan de fristående bemanningsföretagen och den som söker arbete. Något som inte sker för tillfället.
– Det här är en väldigt stor och genomgripande förändring som är möjlig att genomföra. Men det snabba tempot då reformen enligt januariavtalet ska vara genomförd 2021 ställer särskilda krav på processen kring reformeringen och det är en riskfaktor, säger Mikael Sjöberg, den avgående generaldirektören i ett pressmeddelande.
Hur stor omställningen blir jämfört med jobbet arbetsförmedlingen tidigare har lagt ner är en fråga som återstår att svara på enligt Maria Hillborg.
– Systemet ska vara på plats under 2021(troligen i slutet av året) så det är för tidigt att säga.