Det pratas mycket varg i takt med att reviren ökar men är det verkligen en varg du har sett? Varje år får Länsstyrelsen in en handfull rapporter som visar sig vara hund istället.

När larmet gick om varg utanför Götene i veckan visade det sig vara en hund.  Att folk tar fel på varg och hund är vanligt enligt Länsstyrelsen i Jönköping.
– Man tänker gärna snabbt att det måste ha varit en varg! Det späs på av allt prat vi haft om revirbildning på senare tid, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länstyrelsen i Jönköping.

Hon fortsätter,
– Så snart som man hittar ett rådjur dödat eller ett får och det är blod runtomkring så tror folk att det är varg.

Att ta fel på varg och hund är inte speciellt märkligt enligt Linda Andersson, på håll kan de båda djuren se rätt lika ut.
– Vargen är dock generellt ofta större, men det är svårt att se på håll. Den är beige och inte grå som de hundraser som ofta misstas för varg är och pälsen på en varg har stora färgskiftningar. Den kan vara gul och brunaktig vid magen och ha ljusare fält vid hals och så vidare. Den har ett vitt fält vid munnen men i övrigt inga vita fält i ansiktet som de hundraserna vi tycker liknar dem har.

Hur ofta händer det att man tar fel på hund och varg? 

Vi får in en handfull rapporter om just ”vargspår” som visar sig vara hundspår årligen. Det visar sig även vara lodjursspår vid tillfälle. 

Det pratas ofta negativt om vargen, vad är det som är positivt med varg i naturen?
– De jagar andra djur som det annars blir för mycket av och de är en del av att hålla vägar fria från bytesdjur, de jagar och fäller dem vilket i sin tur leder till mindre viltolyckor, säger Linda Andersson, vilthandläggare Länsstyrelsen i Jönköping. 

Tintin Palmér
j22pati@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4