Fågelsångsnatten är tillbaka i år! Natten mot lördag 29 maj guidar Naturmorgon återigen lyssnarna genom åtta timmars direktsänd fågelsång. Förra året var det ca 400 000 personer som satt uppe och lyssnade, om det blir fler i år återstår att se. 

Foto: Pixabay

Erik Lindfelt, naturintresserad radioprofil från Jönköping säger:

-Det finns ett stort intresse för fåglar, jag tror dessutom att det är växande. Pandemin har gjort många människor väldigt naturintresserade. Det har aldrig varit så mycket folk ute i markerna som det gångna året när man inte fått resa och det har varit andra begränsningar.  

Erik förväntar sig att höra mängder av fåglar:

-Det blir en kakofoni av fågelröster. Till den 29 maj har alla svenska flyttfåglar anlänt till Sverige. Vi har ca 300-350 häckande arter i sverige. Det finns chans att höra väldigt många av dem. Lövsångare kommer man definitivt få höra, det är sveriges vanligaste fågel. Bofink, som är sveriges näst vanligaste fågel, kommer man också definitivt få höra. Trädpiplärkan, tredje vanligaste fågeln, den kommer man få höra. Sen finns det en del fåglar som sjunger bara på natten, nattsångare. Det kan dyka upp en del såna kan man tänka sig. Koltrasten förstås, den har redan börjat sjunga. Den hörde jag redan i förrgår smått komma igång. Den kommer man få höra också. 

Allt fler djurarter dör ut runt om i världen, av olika anledningar. Gäller det fåglarna också?

-Ja och nej. Vad gäller fåglar i Sverige, har en del minskat, andra har ökat. Det fanns fåglar som var extremt ovanliga för 20-30 år sedan som idag är hyfsat vanliga. Ett exempel är Strandskatan, som var väldigt spännande att se när man kom ner till Öland. Idag så häckar den mitt inne i Jönköping. En del fåglar anpassar sig till nya betingelser medan andra har väldigt svårt att anpassa sig och minskar därmed, berättar Erik Lindfelt

Hans egna favorit är Storspoven, berättar han. 

-Storspoven tycker jag är helt fantastisk. Den har faktiskt minskat lite, den var vanligare tidigare. Dels så ser den oerhört häftig ut och sen har den ett fantastiskt läte. Ett bubblande flyktläte som signalerar verkligen vårens ankomst. Om jag nu ska ranka favoritfåglar så kommer den allra högst, faktiskt. 

Foto: Pixabay

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4