
Motståndet mot kondomer är utbrett. Journalistlinjens undersökning visar att över 75 procent av de tillfrågade inte kräver kondom när de har sex.
– Jag äter inte godis med papper på, skriver en enkätdeltagare.
Unga kvinnor ska inte äta hormonbaserade preventivmedel. Det menar en rad influencers, som på sina sociala medie-plattformar förespråkar ett liv utan preventivmedel. Att man förlorar skyddet mot oönskade graviditeter och könssjukdomar, kommer i andra hand.
Även ute i dejtingdjungeln märks motståndet mot preventivmedel. Användandet av kondomer, vid både tillfälliga och långvariga relationer, målas upp som onaturligt, krångligt och “mindre skönt”.
För att ta reda på hur utbredd kritiken mot preventivmedel är, har journalistlinjen.nu genomfört en enkät, som visar att 75.6 procent av de tillfrågade bara ibland eller aldrig kräver kondom vid samlag.
Majoriteten av de som inte tycker det är så viktigt med preventivmedel, menar att det beror på att det känns “onaturligt” och “inte lika intimt”.
Här kommer ett utdrag av svaren på frågan: ”Varför kräver du/ kräver du inte kondom när du ligger med någon?”
“Viktigt, ingen bebis i mitt tempel nu tack”
“Äter inte godis med papper på”
“Jobbigt att behöva byta kondom efter första gången man har kommit”
“Det är viktigt men det beror på vem man är med”
“Räknas det ens om man har gummi på slangen”
Av de tillfrågade är ungefär hälften, 53.3 procent, i en långvarig relation. Något som verkar påverka om man använder kondom under sex. Majoriteten av dem i förhållande svarar nämligen att de slutat använda kondom sedan de slutade vara singlar.
Men trots det råder motstånd mot andra typer av skydd, som till exempel p-piller, spiraler, p-plåster, p-stav och andra hormonella preventivmedel, bland unga kvinnor.
“Många killar vill bara ligga om man kör utan kondom, samtidigt som det känns lite läskigt eftersom jag slutat på p-piller (mådde ej bra av det). Samtidigt vill man ju oftast ligga när man får chansen och då kan det känns värt att banga kondom i stunden”, skriver en tjej.
Linda Petersson, som är barnmorska på Gynhälsan i Jönköping, är kritisk till ungas ovilja att använda preventivmedel.
– Det är ju jätteviktigt! Annars kan man ju bli gravid när man inte vill det. Sedan om någon vill göra en abort så utför jag gärna den, men det är ju inte kul att bli ofrivillig mamma eller pappa. Särskilt inte på grund av lathet eller slarv, säger hon.
Hon menar också att influencers kanske har en baktanke med att beskriva hormonella preventivmedel som dåliga på sociala medier.
– Vi får inte glömma att influencers tjänar stora summor pengar på att säga som de gör, och att göra reklam för bolag som “Natural cycles”*. Jag har gjort över 100 aborter bara på grund av det företaget och det är synd att de aldrig får stå till svars för all skada de utsatt tjejer för.
– Om det nu är så bra, varför använder folk det inte?
– Jag tycker att hormonrädslan är obefogad. P-piller är jättebra! En normal kvinna ägglossar i en stor del av sitt liv utan att det blir några barn och varje ägglossning kan leda till äggstockscancer. Att då minska risken genom att gå på p-piller är mycket positivt för hälsan. Sen så förstår jag att p-piller inte passar alla, men det finns fler alternativ.
Ansvaret att skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar, menar Linda, ska vara en jämställd fråga. Trots det blir det svårare i praktiken.
Just nu är det enda preventivmedlet på marknaden för män kondomen, och jag tycker det är bådas ansvar att ta initiativ till att använda det. Det är ju dessutom det enda sättet att skydda sig mot könssjukdomar.
Dock så faller ju det yttersta ansvaret att skydda sig mot graviditeter på kvinnan, eftersom kondomen inte skyddar till 100 procent.
I Journalistlinjens undersökning är åsikterna blandade om vem som bär ansvaret att skydda sig.
“Tjejens, om du går på p-piller är det lugnt. Onaturligt med kondom, så bangar oftast det. Jag vet vad jag har gjort så de behöver inte va oroliga med mig.
100% bådas ansvar!
Bådas men män bör alltid använda kondom om de vill undvika att göra någon gravid. Akta er för män som kondomvägrar!
Av dem som deltagit i enkäten är 53.3 procent tjejer, 44.4 procent killar och 2.2 procent annat. Antalet tillfrågade var 46 personer och undersökningen har gjorts via Journalistlinjens sociala medier.
Sammantaget visar enkäten att motviljan mot preventivmedel är stor, men att det också råder delade meningar om vem som bär det yttersta ansvaret att skydda sig mot könssjukdomar och graviditet.
– Jag tycker att det speglar attityden i samhället och det jag möter här på Gynhälsan ganska bra, säger barnmorska Linda Petersson.