Du har säkert sett det i valfri amerikansk serie eller film. Kalkonmiddag, pumpapaj och Macys Thanksgiving parade. En högtid som samlar hela familjen i slutet av november. Men vad är det egentligen de firar? 

Den fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving i USA, ett firande som blir till långhelg då fredagen, Black Friday, är en klämdag. 

Varför firar man Thanksgiving?

Det firas till minne av när pilgrimerna och indianerna delade en måltid. År 1620 emigrerade ett gäng protestantiska pilgrimer från England till USA. Den tre månader långa båtresan över Atlanten med skeppet Mayflower, tärde hårt på pilgrimerna som både var sjuka och undernärda när de anlände i augusti 1620. Ett halvår senare, i december,  hade pilgrimerna lyckats grunda staden Plymouth i Massachusetts.

Den första vintern slog hårt mot gruppen, då bristen på mat och dålig skörd ledde till att många dog. De nyanlända fick då hjälp av urinvånarna, indianerna, med både mat och att skapa nya odlingar. Året därpå var kolonisatörerna åter starka och friska och höstskörden var lyckosam. Som tack bjöd de in indianerna till stor skördefest i september 1621. 

Vad äter man?

Kalkonen är obligatorisk, likaså tranbärssåsen. Vanliga tillbehör är yams, det vill säga sötpotatismos (ibland med marshmallows), brysselkål och majsbröd. Till efterrätt serveras traditionsenligt en pumpapaj.

Hur kommer Black Friday in?

Black Friday kallas fredagen efter Thanksgiving day och kan jämföras med vår mellandagsrea. Fenomenet har på senare år tagit sig till Sverige och då också utökas till Black week men från början var det en dag då varuhusen chocksänkte priserna för en dag.

G-BVQ5VFQ7W4