På andra sidan Atlanten, flera tusen kilometer ifrån Sverige, nalkas det presidentval. Ett val som påverkar hela världen. Amerikanaren Fiona är däremot osäker på om hon ska rösta.
– Min röst gör inte någon skillnad, säger hon.
I staden Bend i Oregon är 22-åriga Fiona Ben-Ora hemma i sin lägenhet. Idag är hon ledig från jobbet, så nu passar hon på att vara inne och gosa med sin katt.
– Det är ganska kallt här i Bend just nu så det är inte jättelockande att vara ute. Det är ungefär samma väder som i Jönköping faktiskt.
Fiona har vuxit upp i USA med en amerikansk pappa och en svensk mamma. Fiona berättar att hon och hennes familj brukar kalla Sverige och Jönköping för deras ”Second home”, eftersom de regelbundet hälsar på sina släktingar runt omkring Jönköping.
– Jag känner mig tryggare när jag är i Sverige än i USA. När man går runt ute på gatorna känns det inte som att man har något att oroa sig för.
En annan stor skillnad mellan Sverige och USA tycker Fiona är att hälso- och sjukvården och skolan är mycket billigare i Sverige än USA. Däremot beskriver hon att alla fördelar kommer med nackdelar. Vi i Sverige behöver betala mer skatt till exempel. En tredje skillnad är att säkerheten kring abort är mycket bättre i Sverige.
— I USA är det personer som just nu flyger till andra städer för att göra abort. Dels för att de inte kan ta hand om ett barn eller för att graviditeten är en fara för deras liv. Allt kommer bli bättre om Kamala Harris vinner valet, speciellt när det kommer till abortfrågan.
En mätning som Indikator Opinion har gjort för Ekot visar att 79 procent av svenskarna föredrar att Harris ska vinna valet. Men i USA är det väldigt jämnt mellan Harris och Trump vilket märks av i det sociala livet.
– Jag upplever att det kan vara svårt att vara vän eller ens prata med folk som inte står på samma sida politiskt här i USA. Jag tycker det är väldigt konstigt men USA har blivit mer polariserat de senaste åren.
Fiona vet inte om hon har börjat uppleva samhället som mer polariserat eftersom hon har blivit äldre och börjar bry sig mer om politik. Men hon konstaterar att hon tror att mycket har skett efter att Trump kom in i bilden och blev president första gången.
Anledningen till att Fiona tycker och tänker som hon gör menar hon på, är för att hon är uppvuxen i San Rafael, i Kalifornien. Den största faktorn till vad unga kommer rösta på är till följd av vart de är uppvuxna tror hon. Fiona berättar att de flesta runt henne haft liknande politiska åsikter, vilket skapat en viss ”bubbla” där hon sällan stött på motstridiga perspektiv. Med ett leende säger hon att hon är van vid att de flesta runt omkring henne tycker samma sak.
– Jag och mina kompisar tycker inte om Trump. Jag vet att jag har tänkt flera gånger när jag hör honom säga något att “sådär skulle jag aldrig sagt”. Det känns inte som att han tänker sig för när han lägger upp saker på X till exempel. Han säger saker som en president inte ska säga, saker som är helt galna.
Den femte november avgörs vem som blir USA´s president de kommande fyra åren. Just nu känner Fiona att det kan gå åt vilket håll som helst. När det var val 2016 trodde inte Fiona i sin vildaste fantasi att Trump skulle vinna – men det gjorde han. Så i år försöker hon vara mer realistisk och tänka att vad som helst kan hända.
– Oavsett vem som vinner valet så kommer det bli kaos. Förra gången Trump vann så trodde jag inte att det skulle vara lika bra som det blev. Det var så många som var missnöjda men vi överlevde då, så vi lär överleva i år också, säger Fiona med en skämtsam ton på rösten.
Fiona nämner tidigare händelser, som när Trump-anhängare stormade Capitolium, som exempel på vad som kan hända efter valet. Hon är övertygad om att om Harris vinner så finns en risk att den konservativa sidan reagerar starkt. Hon tror att folk som gillar Trump kan vara mer galna än de som gillar Harris.
Enligt Ekot så kommer 76 procent svenskar känner oro för säkerhetsläget i världen om Trump blir president. Siffran är 21 procent för Harris. I år blir det andra gången som Fiona har möjligheten att rösta i det amerikanska presidentvalet. Men även att valet påverkar hela världen är hon inte helt säker på om hon ska rösta eller inte.
– Jag har känslan av att min röst inte gör någon skillnad och det tror jag inte att jag är ensam om att känna.
Hon förklarar även att det har blivit mer komplicerat att rösta eftersom hennes valsedel skickas till Kalifornien, där hon tidigare bodde.
– Jag kunde ha lagt lite mer effort i att jag skulle kunna rösta men nu har jag inte gjort det, så jag hoppas att de som röstar, röstar rätt.